Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

marți, mai 21, 2013

Sfintii Imparati Constantin si Elena

Sfintii Imparati Constantin si Elena
Foto: www.calendar-ortodox.ro
Biserica Ortodoxa ii praznuieste astazi, ca in fiecare zi de 21 mai, pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Si pentru ca tot este o sarbatoare crestina foarte mare, la care eu unul tin foarte mult si acest lucru pentru ca, pe langa faptul ca eu insusi port cu mandrie numele Constantin am si multe persoane dragi in inima mea cu aceste nume, m-am gandit ca ar fi bine sa aflam impreuna mai multe lucruri despre acesti doi mari sfinti.

Imparatul Constantin (Constantin cel Mare) s-a nascut in orasul Naissus (Nis, Serbia), in provincia romana Moesia Superior, in jurul anului 274, fiind fiul generalului Constantiu Clor si al cinstitei Elena.

In acele vremuri, crudul imparat Diocletian isi luase insotitori la carmuirea intinsei imparatii a romanilor, astfel incat, partea de rasarit a acesteia o carmuia insusi Imparatul Diocletian, avand la randul lui ca ajutor pe ginerele sau Galeriu, parte de rasarit care avea drept capitala Nicomidia.

De cealalta parte, Imperiul Roman de Apus avea ca imparat pe Maximian Hercule, care era insotit de fiul sau, Maxentiu, iar ca ajutor pe Constantiu Clor, tatal Sfantului Constantin si sotul Sfintei Elena, parte de apus ce avea drept capitala Roma.

Dupa moartea lui Constantiu Clor, locul sau a fost luat de catre fiul sau, marele Constantin, la fel cum la Roma, locul lui Hercule a fost luat de catre fiul sau Maxentiu, Maxentiu care a pornit la scurt timp razboi impotriva lui Constantin.

Episcopul Eusebiu, duhovnicul lui Constantin, istoriseste ca plecand in intampinarea dusmanului sau, Imparatul Constantin s-a rugat  la Dumnezeu si I-a cerut ajutor inainte de a incepe lupta, fiind constient ca oastea lui este mai slaba decat cea a lui Maxentiu.

Ca raspuns la rugaciunea lui, Constantin a vazut ziua, in amiaza mare, o cruce luminoasa ce stralucea pe cer si pe care scria cu slove alcatuite din stele: “Prin acest semn vei invinge.”  Mai mult decat atat, in noaptea ce a urmat, a vazut in vis pe Domnul Iisus Hristos indemnandu-l sa-si faca steag ostasesc cu semnul Sfintei Cruci pe el.

Si asa, cu chipul cinstitei Cruci punandu-l pe arme, a mers la Roma si l-a biruit pe Maxentiu, eliberand cetatenii Romei de tirania acestuia. Iar ca imparat al Romei, Constantin a avut multe realizari printre care cele mai de seama sunt “Edictul din Milano” din anul 313, prin care a oprit prigonirea crestinilor si a dat libertate credintei in imparatia romanilor, mutarea capitalei de la Roma la Bizant, unde a zidit o noua cetate pe care a numit-o Constantinopol, dupa numele sau, convocarea “Sinodului de la Niceea” in anul 325, acolo unde a condamnat invatatura lui Arie, care afirma ca Hristos nu a fost Dumnezeu adevarat, imbracat in fire de om si coborat in lume ci o creatura trimisa sa izbaveasca omenirea si unde s-a alcatuit si cea mai mare parte din Crez, Crez pe care il rostim si noi azi la orice slujba religioasa.

Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de catre episcopul Eusebiu de Nicomidia si a murit la scurt timp, in anul 337, in Nicomidia si a fost inmormantat in biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, ctitorita de el.

Imparateasa Elena s-a nascut in provincia Bitinia.

In anul 293, generalul roman Constantiu Clor a divortat de imparateasa Elena la indemnul imparatului Diocletian. Aceasta nu s-a recasatorit, ci a trait departe de atentia publica, dar foarte aproape de fiul sau, Constantin. 

A reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Traditia spune ca in urma sapaturilor s-au gasit pe dealul Golgotei trei cruci, iar pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, s-au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins de Crucea Domnului.

Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea si a inaltat-o in fata multimii. De atunci, ziua de 14 septembrie a devenit sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci in calendarul crestin. Imparateasa Elena a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Imparateasa Elena a murit in anul 327.

Semnificatiile celor doua nume
Numele Constantin este de origine latina si vine de la constans, constantis, care inseamna constant, ferm.

Numele Elena este de origine greaca si are semnificatia de raza de soare, derivand din numele Helen care inseamna lumina, frumoasa.

Nu imi ramane decat sa le urez tuturor celor ce isi serbeaza astazi onomastica un sincer La Multi Ani, multa sanatate si cat mai multe lucruri bune si frumoase in viata!

Sursa: Acatistul Sfintilor Imparati Constantin si Elena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu