Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

luni, martie 17, 2014

Ceea ce inima isi doreste, mintea o arata

Ceea ce inima isi doreste, mintea o arata
“O spuneau iluminatii, cei care practicau meditatia si inteleptii, acum o spune si stiinta:
sunt gandurile noastre cele care in mare parte au creat si creeaza in mod continuu lumea noastra.”

Interviul pe care ziarista Ima Sanchis, de la ziarul spaniol La Vanguardia, i l-a luat Dr. Mario Alonso Puig, care este Medic Specialist in Chirurgie Generala si a Aparatului Digestiv, membru al Scolii Medicale de la Universitatea Harvard, al Academiei de Stiinta din New York si al Asociatiei Americane pentru Avansarea Stiintei.

- M-am nascut (1955) si traiesc in Madrid. Sunt casatorit si am trei copii. Sunt catolic. Sunt chirurg in medicina generala si a aparatului digestiv la  Spitalul din Madrid. Trebuie sa imi exersez si dezvolt flexibilitatea si  toleranta. Se poate sa fim foarte fermi in conduita noastra si amabili cu persoanele.

- Azi stim ca increderea in noi insine, entuziasmul si iluzia au capacitatea de a favoriza functiile superioare ale creierului.

Zona prefrontala a creierului, locul unde are loc gandirea cea mai avansata, unde se inventeaza viitorul nostru, unde valorificam alternative si strategii pentru solutionarea problemelor si luam decizii, este teribil de influentata de catre sistemul límbic, care este creierul nostru emotional.

Din acest motiv, ceea ce inima vrea sa simta, mintea tocmai o arata.  Trebuie sa antrenam aceasta minte.

- Mai mult de 25 de ani exersand ca si chirurg. Concluzia?

- Pot da marturie ca o persoana iluzionata, implicata si care are incredere in ea insasi, poate merge mai departe decat ar fi asteptat sa duca traiectoria sa.

- Psihoneuroimunobiologia?

- Da, este stiinta care studiaza conexiunea care exista intre gandire, cuvant, mentalitate si fiziologia fiintei umane. O conexiune care sfideaza paradigma traditionala.

Gandirea si cuvantul sunt o forma de energie vitala care are capacitatea (si a fost demonstrat in mod sustinut), de a interactiona cu organismul si produce schimbari fizice foarte profunde.

- Despre ce este vorba?

- S-a demonstrat in diverse studii ca daca intretinem timp de un minut un gand negativ, asta lasa sistemul imunitar intr-o situatie delicata timp de sase ore. Stresul, aceasta senzatie de apasare permanenta, produce schimbari foarte surprinzatoare in functionarea creierului si in constelatia hormonala.

- Ce fel de schimbari?

- Are capacitatea de a leza neuroni ai memoriei si intelegerii localizati in hipocamp. Si afecteaza capacitatea noastra intelectuala deoarece lasa fara irigare sanguina acele zone ale creierului mai mult necesare pentru luarea deciziilor adecvate.

- Avem mijloace pentru a combate inamicul interior, sau acest lucru este pentru intelepti?

- O solutie valoroasa impotriva preocuparilor este sa fim atenti la respiratia abdominala, care ea singura are capacitatea de a produce schimbari in creier. Favorizeaza secretia de hormoni precum serotonina si endorfina si imbunatateste sintonia ritmurilor cerebrale intre cele doua emisfere.

- Sa ne schimbam mintea prin intermediul corpului?

 - Da. Trebuie sa luam focarul de atentie de la aceste ganduri care ne fac rau, provocandu-ne descurajare, manie sau preocupare, si care fac  ca deciziile noastre sa fie luate dintr-un punct de vedere nepotrivit.  Este mai inteligent, nu mai rationalist sa se puna focarul de atentie pe respiratie care are capacitatea de a insenina stadiul nostru  mental.

- Se spune ca nu trebuie sa fim rationali?

- Intotdeauna vom gasi ratiuni pentru a justifica proasta noastra dispozitie, stres sau tristete, si aceasta este o linie determinata de gandire. Dar cand ne bazam pe felul cum ne dorim sa traim, de exemplu fara tristete, apare alta linie. Sunt mai importante ce-ul si de ce-ul decat cum. Ceea ce inima isi doreste sa simta, mintea tocmai a aratat-o.

- Exagerati.

- Cand creierul nostru da o semnificatie la ceva, noi o traim ca si absoluta realitate, fara sa fim constienti ca este doar o interpretare a realitatii.

- Mai multe solutii...

- Cuvantul este o forma de energie vitala. S-a putut fotografia cu tomografie de emisie de pozitroni, cum persoanele care au decis sa isi vorbeasca lor insile intr-un mod mai pozitiv, in mod specific persoane cu tulburari psihiatrice, au reusit sa isi modeleze fizic structura cerebrala, in mod precis circuitele care ii generau aceste boli.

- Putem schimba creierul nostru cu cuvinte bune?

- Santiago Ramón y Cajal, premiul Nobel in Medicina in 1906, a spus o fraza inspaimantator de puternica despre care la momentul respectiv  credem ca era metaforica. Acum stim ca este literal valabila: “Orice fiinta umana, daca isi propune, poate sa fie sculptorul propriului sau creier".

- Sigur un exagerati?

- Nu. In functie de felul cum ne vorbim noua insine, modelam emotiile noastre care schimba perceptiile noastre. Transformarea observatorului (noi) altereaza procesul observat. Nu vedem lumea asa cum este, vedem lumea care suntem.


- Vorbim de filosofie sau de stiinta?

- Cuvintele prin ele insele activeaza nucleele amigdaline. Pot activa, de exemplu, nucleele de frica ce transforma hormonii si procesele mentale.
Oameni de stiinta de la Harvard au demonstrat ca atunci cand o persoana reuseste sa reduca aceasta cacofonie interioara si sa intre intr-o stare de liniste, migrenele si durerile coronariene se pot reduce cu 80%.

- Care este efectul cuvintelor nespuse?

- Tindem sa confundam punctul nostru de vedere cu adevarul, si acest lucru se transmite: perceptia merge mult mai departe decat ratiunea.

Conform studiilor lui Albert Merhabian, de la Universitatea din California (UCLA), 93% din impactul cu o comunicare merge in partea de subconstiinta.

- De ce ne costa atat ca sa ne schimbam?

- Frica ne impiedica sa iesim din zona de confort, tindem spre siguranta a ceea ce este cunoscut, si aceasta atitudine ne impiedica sa ne realizam. Pentru a creste trebuie sa iesim din aceasta zona.

- Cea mai mare parte a actelor din viata noastra sunt conduse de catre inconstient. Reactionam in functie de unele automatisme pe care le-am incorporat. Credem ca spontaneitatea este o valoare; dar pentru a exista spontaneitate mai intai trebuie sa existe pregatire, daca nu, exista doar automatisme. De fiecare data sunt tot mai convins de puterea pe care o are antrenamentul mintii.

- Da-mi vreo  pista.

-  Schimba obiceiurile de gandire si antreneaza integritatea ta onorand propriul tau cuvant.

Cand spunem "voi face asta“ si un facem, alteram fizic creierul nostru.

Cel mai mare potential este constiinta.

- Sa vedem ceea ce exista si sa acceptam.

- Daca ne acceptam pentru ceea ce suntem si ceea ce nu suntem, ne putem schimba. Ceea ce rezista persista. Acceptarea este nucleul transformarii.

Cum spunea Solomon:
“Inima vesela constituie un remediu bun si face chipul sa fie frumos;
Dar spiritul trist usuca oasele.”
Prov. 17:22

Sursa articol: pretioasa mea casuta de e-mail, in care primesc foarte multe lucruri interesante, lucruri pe care doresc sa vi le impartasesc 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu