Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, mai 23, 2014

Panourile solare, cele mai bune echipamente pentru producerea de energie electrica si termica

Panouri solare fotovoltaice
Foto: www.toppanourisolare.ro
Probabil a devenit deja un cliseu ca multe din articolele pe care le scriu si le public apoi pe blog-ul meu personal sa inceapa cu fraze de genul "odata cu evolutia tehnologica din ultimii ani..." sau "tehnologia a evoluat atat de mult in ultimul timp incat..." sau "ultima inventie tehnologia din domeniul...este…" etc., dar chiar trebuie sa le folosesc pentru a va aduce la cunostiinta multe lucruri foarte interesante si foarte utile, cel din punctul meu de vedere.

Si pentru ca tot veni vorba de aceste clisee, in articolul de azi voi incepe cu primul dintre cele de mai sus citate. J Deci, odata cu evolutia tehnologica din ultimii ani, pe langa multe alte inventii utile au aparut si noi modalitati de producere a energiei electrice si termice si cand vorbesc de noi modalitati de producere a energiei ma refer doar la acele metode care folosesc resurse ale naturii, la care avem acces gratuit si care nu afecteaza in mod negativ mediul inconjurator, de care se pare ca nu ne mai pasa in ultimul timp mai deloc, dar aceasta este o alta discutie, pe care am tot disecat-o in multe articole anterioare.

Sa revenim totusi la subiectul de azi si anume la noile modalitati de producere a energiei, pentru ca este un subiect foarte interesant, tot din punctul meu de vedere, pe care merita sa il abordam cat se poate de serios. Probabil ati auzit deja, la fel cum am auzit si eu, de panourile solare si importanta acestora in producerea de energie electrica si termica, ce folosesc resurse gratuite, fara a polua mediul inconjurator, dar nu ati citit mai in amanunt despre acestea, cel putin eu unul nu am gasit timp pana acum sa ma informez mai in detaliu despre acest subiect.

Ei bine, panourile solare sunt grupuri de celule solare, ce functioneaza impreuna, cu scopul de a converti energia solara in energie electrica (panouri fotovoltaice) sau in energie termica (panouri solare termice). Dar sa le luam pe rand. 

Panourile fotovoltaice convertesc energia solara (lumina) in energie electrica, care apoi poate fi folosita atat pentru aparatele electrice din gospodarie, cat si pentru centrala sau centralele electrice cu care este dotata aceasta. Acum sa nu intelegem gresit faptul ca daca avem panouri solare pe casa, nu mai avem nevoie de reteaua publica de electricitate cu care avem contract incheiat, pentru ca este un lucru total eronat, ci pur si simplu sa intelegem faptul ca, panourile solare reprezinta o sursa principala de electricitate, dar in cazul in care aceasta sursa nu poate acoperi in intregime consumul casnic, mai avem nevoie si de o sursa secundara de energie, cum poate fi reteaua publica.

Panourile solare termice convertesc energia solara (caldura) in energie termica, care este apoi transferata prin intermediul unei instalatii speciale, in sistemul de incalzire al casei. Mai exact, panourile solare preiau caldura de la soare, o multiplica si o conduce in boiler, unde incalzeste apa menajera, sistemul de incalzire al casei sau chiar apa din piscina. J

Cam acestea sunt pe scurt informatiile principale despre panourile solare, mai multe informatii se pot citi si pe internet, mai ales ca au aparut din ce in ce mai multe firme care monteaza panouri solare in Romania. Oricum, cu incalzire cu panouri solare si cu electricitate, tot cu panouri solare, ne putem rezolva unele dintre problemele principale dintr-o gospodarie, folosind resurse gratuite si fara sa poluam natura!  

3 comentarii:

  1. sunt curioasa cat se poate economisi lunar, daca folososesti un panou fotovoltaic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru un raspuns mai exact puteti contacta de exemplu www.toppanourisolare.ro!

      Ștergere
  2. Da. Tehnologiile au evoluat mult in ultimii 3 ani. A fost si criza care a impulsionat inovatia. Panourile solare ( electrice si termice) sunt deja de cativa ani prezente in Romania. Unele cu succes altele cu mai putin. Important e ca suntem conectati...

    RăspundețiȘtergere