Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, aprilie 17, 2015

Au trecut si sarbatorile de Sfintele Pasti!

Easter Decoration
Foto: FreeImages.com
Iata ca au trecut si sarbatorile de Sfintele Pasti, precum un accelerat, pardon, precum un intercity (IC) sau un interregio (IR) trece printr-o gara parasita. Si pe cat de greu au venit, pe atat de repede au si trecut. Si asa se intampla cam in fiecare an in ultima vreme. Parca nici nu mai avem timp sa ne bucuram de sarbatori, daramite sa mai avem timp sa le si simtim si sa mai putem si medita in liniste la conotatiile religioase ale acestora.

Un lucru este clar: timpul a luat-o razna! Si a luat-o chiar razna de tot! Si nu mai conteaza din ce motiv, comprimare a timpului, prea multa tehnologie, prea multa complicare a lucrurilor etc. Da, timpul a luat-o razna si mai rau, se pare ca nu se va opri aici. Si stau si ma gandesc unde vom ajunge in acest ritm. Daca acum nu mai simtim sarbatorile, cum o sa fie peste 5-10 ani? Probabil vor fi niste zile obisnuite, in care vom lucra de dimineata pana seara, ca niste roboti autentici.

Pe langa faptul ca aceste sarbatori au trecut intr-o clipita, mai rau este ca dupa acestea s-au "instaurat" din nou vechile obiceiuri romanesti: agitatia inutila, stresul inutil, zapaceala, mizeria (Romania murdara, cum am scris recent), vorbitul urat (Romania vorbeste murdar, cum voi scrie in curand), rautatatea dintre oameni etc., obiceiuri romanesti care de sarbatori parca se mai estompasera nitel, dar care parca au explodat dupa acestea, ca o razbunare pe zilele mai linistite de Pasti.

Astfel, conceptul clasic "sa fim mai buni", la care eu unul tin foarte mult, parca a disparut dintr-odata in neant, concept ce nu pare ca se va mai arata prea curand printre noi. Poate de Craciun. J Oamenii au revenit atat de usor la vechiurile obiceiuri, cu o usurinta greu de imaginat. Mai mult decat atat, au navalit efectiv dupa sarbatori sa isi rezolve problemele pe care nu le-au putut rezolva inainte de acestea. Pentru ca noi, romanii, avem si aceasta mare problema, pe langa multe altele, sa rezolvam toate lucrurile in preajma sarbatorilor, inainte si dupa.

Si daca ar fi probleme care nu ar mai suporta amanare, as mai intelege. Dar de cele mai multe ori sunt probleme care se pot rezolva in orice zi lucratoare obisnuita, nu musai de sarbatori. Dar asa avem noi proasta obsesie de a rezolva totul imediat, nu ma conteaza daca e sarbatoare, daca aglomeram inutil drumurile (putine si proaste), daca ii punem pe altii sa faca ore suplimentare pentru noi etc. Important este sa ne rezolvam noi problemele si atat. Egoism pur romanesc.

Sunt multe de scris si despre acest subiect, dar ma opresc momentan aici, nu de alta, dar sunt foarte obosit dupa o saptamana nebuna la serviciu, pentru ca, tocmai ce scriam mai sus, majoritatea romanilor vor sa isi rezolve toate problemele inainte si dupa sarbatori. J Sa fiti iubiti! J 

2 comentarii:

  1. Sunt multe de scris și multe de spus pe tema asta. Eu care întâmplător trebuie să trec prin viață cu frâna de mână trasă și oricât aș vrea nu pot intra în viteza celorlalți, văd lucrurile dintr-un alt ”unghi”. Când văd viteza celorlalți și faptul că trece viața pe lângă oameni care nu mai au timp de nimic, Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt așa cum sunt.

    Dar e obositor și așa. Pentru că la viteza mea înceată, văd și mai bine relele oamenilor, îi văd cum nu mai au timp de gesturi frumoase sau de citit o carte, pentru că viteza lor nebună e mereu generată de obținerea beneficiilor, de toate soiurile.

    De fapt totul e o goană nebună. Din cauza vitezei nici nu mai e timp de gândire și de ”realitate”. Dacă nu-ți faci timp să te simți un om împlinit, la ce mai alergi?!?!? - sau poate alergi spre ziua în care vei realiza că după toată alergătura, n-ai rămas cu nimic. Nici tu, nici ai tăi. Nu-ți fă griji... la ziua aia vei ajunge oricum, e tot o chestiune de timp.

    Fă-ți o zi de sărbătoare, omule, într-o zi în care nu e sărbătoare-n calendar. O zi normală, din când în când, fă să-ți fie sărbătoare și odihnă sufletului și bucură-te de ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai important este, indiferent de problemele pe care le avem, sa incercam sa ne traim si viata! Pentru ca, asa cum ai spus si tu, nu luam nimic cu noi dupa ce ne consumam experienta pe Pamant! Dar mare parte dintre noi, nu realizam inca aceste lucruri si ii afectam pe cei din jurul nostru, care doresc intr-adevar sa isi traiasca viata cu adevarat! Dar nu-i nimic, mergem inainte! Cum altfel? :)

      Ștergere