Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, ianuarie 15, 2016

Casele inteligente sau Smart Homes

The Bosch Smart Home System
Foto: Bosch Romania
Zilele trecute am primit de la Bosch un comunicat de presa foarte interesant, la fel cum sunt de altfel toate noutatile primite de la Bosch, la care sunt abonat prin e-mail de mult timp. Comunicatul de presa cu pricina facea referire la casele inteligente, despre care se vorbeste din ce in ce mai mult in ultimul timp in mediul online si nu numai.

Dar iata si un pasaj din acest comunicat de presa:

"Bosch își consolidează activitatea în domeniul soluțiilor pentru casa inteligentă. Începând din 1 ianuarie 2016, filiala nou fondată Robert Bosch Smart Home GmbH va reuni activitățile companiei privind casa inteligentă, inclusiv expertiza privind programele informatice și sistemele de senzori. În viitor, noua companie va oferi numeroase produse și servicii pentru locuințele conectate la o singură sursă: spre exemplu, o nouă soluție care poate raporta efracțiile și poate ajuta la controlul încălzirii pentru a economisi energia. Din ianuarie 2016, clienții vor putea comanda online primele produse Bosch din acest domeniu. Acestea includ consola de comandă Bosch pentru casa inteligentă, un termostat inteligent și un sistem de contact pentru uși sau ferestre. Sistemul va fi prezentat prima dată în cadrul târgului Consumer Electronics Show (CES, 6-9 ianuarie 2016) din Las Vegas. Soluțiile privind casa inteligentă Bosch vizează o piață uriașă: potrivit experților pieței specifice, până în 2020, aproximativ 230 milioane de case din întreaga lume, adică 15% din toate gospodăriile, vor fi dotate cu tehnologii de casă inteligentă."  

Citind in intregime comunicatul de presa despre case inteligente am realizat o data in plus ca evolutia tehnologica din ultimul timp nu pare sa se opreasca aici, din contra, pare sa acapareze tot ce intalneste in cale. Toate lucrurile simple vor deveni mai complexe, prin automatizarea si conectarea acestora la un sistem informatic centralizat, la o consola electronica, controlata de la un pupitru sau prin intermediul unei aplicatii instalate pe un dispozitiv electronic de tip "smart", fie acesta telefon, tableta, laptop etc.

Totul pare bine si frumos la prima vedere, nimic de spus, dar se pun doua mari probleme: 

1. Ce vom face atunci cand sistemul nu va mai functiona? Pentru ca un astfel de sistem are si niste costuri, costuri care nu sunt la indemana oricui, mai ales in Romania, unde veniturile oamenilor de rand sunt cum sunt.
2. Oare chiar avem nevoie de toate aceste modernizari? In conditiile in care tehnologia va rezolva cam toate problemele noastre, noi ce vom mai face? Vom sta doar cu touch-ul in mana si vom da comenzi?

Deja imi inchipui cum voi primi mesaje pe telefon la serviciu de la consola din casa, conform carora hartia igienica de la baie este la 5%, detergentul lichid de vase de la bucatarie este la 7%, geamul stanga de la dormitor s-a deschis automat pentru ca s-a depasit in incapere temperatura de 22 de grade celsius, aparatul de dezumidificare din sufragerie a intrat in functiune pentru ca in incapere valoarea umiditatii a depasit valoarea de 50% si multe astfel de mesaje, care mai de care mai SF-iste si mai amuzante. J

Par glume in anul de gratie 2016, glume care in anul 2025 s-ar putea sa fie lucruri absolut normale. Dar nu este nicio problema, va trebui sa ne adaptam inca o data, asa cum ne-am adaptat la fiecare schimbare din vietile noastre de pana acum, pentru ca in cazul in care nu vom dori sa ne adaptam, vom fi pusi in situatia de a fi marginalizati in societate, lucru care nu este de dorit sub nicio forma!

Dar pana sa fim "dotati" cu case inteligente sau "Smart Homes", va spun sa fiti sanatosi si sa fiti iubiti! J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu