Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

marți, decembrie 19, 2017

Feed-back pozitiv la propunerile mele de proiecte pentru Bacaul anului 2018!

Orasul Bacau
Foto: TuristInMoldova.ro
Daca la inceput de an am facut amendamente la propunerea de buget pentru anul 2017 printr-o petitie online pe noul site al Primariei Bacau, respectiv MunicipiulBacau.ro, petitie la care nu am primit din pacate niciun raspuns, de data aceasta am fost mai rapid si am scris din timp un articol cu propunerile mele de proiecte pentru Bacaul anului 2018, articol pe care l-am trimis mai departe atat autoritatilor locale, cat si principalelor partide politice care au filiale in orasul Bacau!

Si de data aceasta feed-back-ul a fost unul pozitiv pentru ca am primit raspunsuri atat de la autoritatile locale, cat si de la principalele partide politice ce au filiale in orasul Bacau! Si chiar daca nu imi propun sa fac politica pe blog-ul meu, eu fiind doar un simplu cetatean al Bacaului, neimplicat politic, mi se pare corect sa mentionez ca am primit raspunsuri de la primarul Bacaului, domnul Cosmin Necula, de la filialele partidelor politice aflate la putere, PSD (prin domnul Cosmin Necula) si ALDE (prin domnul Dragos Stefan), dar mai putin de la PMP, de la PNL (prin domnul Dragos Luchian), partid aflat in opozitie, de la USR (prin domnul Mihai Girba) si de la consilierul local independent, domnul Cristian Ghinghes, care este prompt de fiecare data.

De la toate persoanele mentionate mai sus, ce reprezinta si partidele politice din care fac parte, am primit raspuns ca majoritatea propunerilor mele de proiecte pentru Bacaul anului 2018 fac parte si din lista dansilor si a partidelor pe care le reprezinta si ca acestea vor fi sustinute in Consiliul Local, lucru care nu poate decat sa ma bucure. Bine, sa nu ma intelegeti gresit acum, eu sunt de departe omul concretului, omul care doreste sa vada mai multe fapte si mai putine vorbe, dar de data aceasta m-am bucurat sa observ ca initiativa mea nu a ramas fara ecou si a avut totusi un impact pozitiv in orasul Bacau!

Si daca majoritatea raspunsurilor au venit pe calea Facebook-ului, o unealta online din ce in ce mai des folosita, o unealta ce este utila atunci cand este folosita in scop pozitiv, surpriza mea cea mare a constat din invitatia primarului Bacaului, domnul Cosmin Necula, de a discuta pe tema proiectelor propuse pentru anul 2018. Si spun surpriza mare pentru ca nu m-am asteptat ca un primar al Bacaului sa cheme la discutii un simplu cetatean al orasului, chiar daca acesta din urma vine cu o lista destul de consistenta de propuneri de proiecte pentru orasul sau.

Astfel, sambata trecuta, vreme de aproximativ o ora si jumatate, consider ca am avut o discutie constructiva cu domnul Cosmin Necula, pe care chiar daca l-am asaltat efectiv cu multe intrebari (si cate intrebari mai aveam, dar nu a mai fost timp), si-a pastrat de fiecare data calmul si rabdarea cu mine si mi-a raspuns la fiecare intrebare, chiar daca poate la un moment dat am cam exagerat cu intrebarile. Dar daca tot am prins momentul, era pacat sa ratez sansa si sa nu ii adresez multe intrebari, intrebari pe care le aveam de mult timp in minte.

Printre multe altele am discutat in primul rand despre functionarea normala a orasului Bacau, de care sper sa ne apropiem cat mai mult in anul 2018, despre curatenia orasului, pe care de asemenea am insistat foarte mult si am primit promisiuni ca se va rezolva de indata ce firma Municipiului Bacau, SSPM, isi va intra in drepturi si va putea angaja mai multi oameni pentru curatenie, lucru care am inteles ca nu se poate rezolva la momentul de fata din cauza personalului putin pe care il poate angaja Primaria Bacau, numarul maximum de angajati din primarii (organigrama) stabilindu-se in functie de numarul de locuitori ai UAT-ului respectiv.

Acelasi raspuns l-am primit si in cazul problemei cainilor vagabonzi, dar si a multor altor probleme precum intretinerea spatiilor verzi si a locurilor de joaca, asigurarea iluminatului public etc. Recunosc ca sunt tare curios sa vad daca SSPM (Societatea de Servicii Publice Municipale) va rezolva aceste probleme ale orasului pentru ca eu imi doresc in primul rand, asa cum am mai afirmat de multe ori, un oras curat, functional si cu infrastructura adusa cat de cat la zi cu reparatiile si modernizarile. In cazul colectarii deseurilor menajere si reciclabile se asteapta licitatia din 2018 pentru aceste servicii pentru orasul Bacau, care va include din ce am inteles si modernizarea tuturor centrelor de colectare a deseurilor, care ar urma sa fie doar cu acces pentru predare a acestora de catre cetateni, fara a mai fi la discretia oamenilor strazii, animalelor si pasarilor, care creeaza o mizerie execrabila in jur.  

Tot sambata am discutat cu domnul Necula si problema SIS-ului (Spital, Insula si Stadion), care trebuie rezolvata o data pentru totdeauna, la care am primit din partea dansului doua foi A4 cu situatia la zi a acestora. Pe scurt, la Spitalul Municipal s-a definitivat in noiembrie structura finala in raport cu complementarizarea cu SJU Bacau, la Insula de Agrement s-a finalizat in noiembrie proiectarea restului de lucrari ramas de executat, urmand executia acestuia, iar la Stadionul Municipal s-a finalizat studiul TOPO Geo, iar pana la final de an va fi terminata actualizarea expertizei DALI (Documentatie de Avizare a Lucrarilor de Interventie), ce a inceput in septembrie si ce dureaza de regula pana la 120 de zile.

Tot pe aceste foi A4 am primit si situatia la zi Rezervei de Apa a Municipiului Bacau, la care s-a depus toata documentatia (DALI si 15 avize) si la care urmeaza semnarea contractului de finantare cu Ministerul Dezvoltarii, pentru ca mai apoi executia, ce este aproximata la 1 an, situatia Strazii Aeroportului, care se apropie de finalizarea procedurilor de expropriere (28 de proprietari), urmand a fi aprobati indicatorii tehnico-economici ai proiectului si mai apoi licitatia pentru proiectare si executie, situatia construirii gradinitei/cresei NV Karpen, care se afla in etapa de obtinere a avizelor si a finalizarii DALI.

De asemenea, situatia creselor din cadrul Scolilor Cancicov si Nicu Enea, la care sunt elaborate temele de proiectare, cu executie SSPM, consolidarea/modernizarea Salii de Sport a Liceului Sportiv, la care in noiembrie s-a terminat proiectarea, urmand sa inceapa si executia, Gradinita numarul 18, ce are finalizata DALI, Gradinita numarul 27, ce are predata DALI si avize in curs de obtinere, consolidarea blocurilor de pe strada Marasesti, ce are de asemenea finalizata DALI si este trimita pentru avizare la Ministerul Dezvoltarii, urmand ca in etapa a doua sa se realizeze Proiectul Tehnic, ce dureaza maximum 90 de zile si care trebuie apoi transmis prin CJ Bacau.

La Cinema Orizont domnul Necula mi-a spus ca se va face pana la urma un Centru de Tineret, pe modelul Rubik Hub de la Piatra Neamt (www.rubikhub.ro), dar la Cinema Forum si la Cinema Central situatia este inca incerta, la fel cum mi-a raspuns si domnul Dragos Luchian, Presedinte PNL Bacau, pe Facebook. Am inteles ca aceste doua cinematografe din urma apartin in continuare de Romania Film si nu se stie daca vor ajunge vreodata in patrimoniul Municipiului Bacau. Pacat de aceste doua obiective din centrul orasului!

La Parcul Fagaras am primit promisiuni ca se va face cu siguranta in 2018. Aici am inteles ca au fost probleme cu autorizatiile care ar fi trebuit sau nu ar fi trebuit luate, eternele probleme ce tin de birocratie. Pentru modernizarea retelei de apa de la Stejaru pana la Bacau se va face proiect pe fonduri europene, dar pe programul ce intra din anul 2020. Pavarea trotuarului de pe partea de Vest a orasului, de la Aerostar si pana la Auchan se va face doar dupa ce firma Erbasu va preda lucrarile de modernizare canalizare din zona.

Din pacate, Oraselul Copiilor nu cred ca se va mai putea face vreodata unde a fost pentru ca terenul din zona este in proprietate privata si costa foarte mult pentru ca este in zona centrala, la fel cum nu cred ca se va putea intregi vreodata intreaga Zona Olimpica a orasului, pentru ca mai sunt terenuri in zona in aceeasi situatie cu terenul pe care a fost Oraselul Copiilor, respectiv terenurile din spatele Stadionului Municipal. De fapt aici este o problema generala, pentru ca orasul Bacau are din suprafata totala de 43 de kilometri patrati o mare parte in proprietate privata, multe terenuri fiind chiar centrale.

O alta problema pusa in discutie a fost de ce nu este afisata pe site-ul MunicipiulBacau.ro situatia la zi a proiectelor aflate in desfasurare in orasul Bacau, cu actualizare lunara, la care mi s-a raspuns ca se va crea un site special de interactiune intre municipalitate si cetatean, in care, printre alte lucruri, se va afisa si aceasta situatie, astfel incat bacauanul sa poata avea acces la aceste informatii. De exemplu, situatia proiectului modernizarii celor 55 de clase 0 nu este afisata nicaieri, desi am inteles din discutia cu domnul Necula ca executia proiectului s-a terminat, un lucru de apreciat de altfel. Dar de ce nu stiam acest lucru si eu, bacauan obisnuit?

Si aici consider ca Primaria Bacaul greseste pentru ca nu comunica suficient cu bacauanii, desi in ziua de azi este destul de usor de comunicat, mai ales avand in vedere utilitatea si usurinta utilizarii mediului online. Sunt multe lucruri care daca ar fi explicate mai bine de catre primarie, nu ar mai produce atat de multa dezamagire in randul bacauanilor. Consider ca anul acesta ar fi trebuit sa fim informati mai bine de ce nu avem curatenie in oras, de ce avem inca caini vagabonzi, de ce nu avem un oras functional, de ce nu s-au miscat mai multe lucruri in oras etc.

Sunt multe de spus, chiar foarte multe de spus despre discutia de sambata cu primarul Bacaului, domnul Cosmin Necula, caruia, cu riscul de a fi acuzat de partinitate sau de reclama mascata (imi asum acest risc), tin sa ii multumesc pentru invitatie, pentru primire si pentru rabdarea de a ma asculta si de a-mi raspunde la intrebari timp de aproximativ o ora si jumatate. Daca era dupa mine, stateam si pana la 12 noaptea in Primaria Bacau, pentru a discuta cu dansul problemele si proiectele Bacaului, dar sunt convins ca nici pana la 12 noapte nu am fi terminat discutia!

Sunt multe probleme de pus la punct in orasul Bacau si sper in continuare ca anul 2018 sa fie un an pozitiv pentru orasul meu si orasul nostru in acelasi timp. Sper totusi ca in anul 2018 sa ne apropiem din ce in ce mai mult de ceea ce inseamna un oras curat, functional si adus la zi cu reparatiile si modernizarile! Hai Bacaul!   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu