Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

joi, februarie 22, 2018

De ce sunt atasat de televiziunile locale bacauane

TV Symbol Bacau
Foto: YouTube
In ultimul timp am fost intrebat destul de des de ce sunt atat de atasat de televiziunile locale bacauane. Ei bine, raspunsul este unul destul de vast, dar pentru ca nu imi doresc sa va plictisesc prea mult cu articolul meu, voi incerca sa fiu cat mai scurt. Iar pentru a va raspunde cat mai bine la intrebare, voi incerca sa impart acest articol in 4 parti distincte: trecut, prezent, viitor si concluzii.

Trecut
Acest atasament fata de televiziunile locale bacauane incepe undeva in anii de dupa evenimentele din anul 1989, atunci cand in fiecare luni, inainte de emisia TVR1, care incepea undeva un jurul orei 13.00, pe frecventa televiziunii nationale emitea studioul din Bacau, TV Bacau daca nu ma insel. Imi aduc aminte ca aveam ore la scoala dupa-amiaza si ma uitam la programul studioului din Bacau in intregime, acolo unde se prezentau de regula multe filme.

La scurt timp, in anul 1992, a avut o "lupta" locala intre TV Symbol si Euro TV pentru singura frecventa pusa la bataie pe an pentru transmisia locala in eter. A castigat TV Symbol atunci, o televiziune care a investit foarte mult in echipamente la momentul respectiv, dupa care in anul urmator, anul 1993, a venit randul si pentru Euro TV sa transmita in eter. Deci, in anul 1993 aveam deja doua televiziuni locale in orasul Bacau care emiteau in eter. Din pacate, TV Symbol a murit destul de repede si nu vreau sa intru aici in detalii.


Si ar mai fi ceva de mentionat. Cum mama nu dorea sa ne abonam la cablu, pentru a incerca "sa ne tina cat mai bine in frau", pe mine si pe sora mea, pe principiul de a ne putea concentra cat mai mult pe scoala, eu incercam sa pun tot felul de antene pe bloc, pentru a prinde cat mai multe posturi TV. Nu stiu daca era o luna de zile sau mai sigur spus un anotimp fara a face macar o vizita pe bloc si a mai incerca vreo antena. Eu ma urcam pe bloc, montam antena, faceam legaturile, iar sora mea agata cablul din balcon, pe care il mufam si il introduceam ulterior in televizor.

In acest fel, TVR1 (TVR 2 nu emitea in eter in orasul Bacau la acea vreme), TV Symbol si Euro TV Bacau erau singurele 3 posturi pe care le puteam urmari in fata televizorului, la care s-a adaugat mai apoi si Tele 7 abc. Nici acum nu pot sa uit cum TV Symbol, probabil cea mai valoroasa televiziune locala pe care a avut-o vreodata Bacaul, difuza matinal in direct, multe emisiuni, stiri si chiar filme. Imi aduc aminte ca am vazut "Bodyguard" la TV Symbol, cu Whitney Houston si Kevin Costner, o productie a anului 1992. Incredibil, nu?

La Euro TV urmaream printre altele si Top 10 Bacau, un top muzical interactiv, difuzat saptamanal, pentru care mergeam personal la fiecare inceput de saptamana la sediul televiziunii din celebrul bloc de 10 etaje din zona Tic-Tac, pentru a-mi prezenta preferintele musicale intr-o scrisoare, in baza carora se realiza topul bacauan, care oferea si 3 premii pe saptamana urmaritorilor. Si eu am castigat la un moment dat un CD cu muzica slow in cadrul acelei emisiuni. Ce vremuri frumoase!

Din 1992 si pana in prezent au existat mai multe televiziuni locale in orasul Bacau, dintre care cele mai cunoscute au fost, pe langa TV Symbol si Euro TV, Alfa TV Bacau care a devenit apoi TV Bacau, 1TV Bacau, pentru ca astazi sa putem vorbi de cele doua televiziuni locale, Euro TV Bacau (nu a avut continuitate de-a lungul timpului) si Tele 1 Bacau (un fel de continuatoare a 1TV Bacau), care au licenta CNA din primavara anului 2015.

Prezent
Tele 1 BacauEuro TV BacauDin punctul meu de vedere, televiziunile locale sunt foarte importante intr-un oras, in primul rand pentru ca au capacitatea de a ajunge in cat mai multe case, pentru a putea informa cetatenii orasului despre ce se intampla in jurul lor, chiar la cativa pasi de ei. Si chiar daca internetul incepe sa aiba un cuvant din ce in ce mai important de spus in zilele noastre, consider ca televiziunea este tot televiziune si nu trebuie sa renuntam la ea.

Va aduceti aminte cand am avut inundatii in Bacau si nu stiam daca a doua zi mai putem duce copiii la crese, gradinite si scoli? Va aduceti aminte cum stateam pe telefoane, tablete, laptopuri si PC-uri conectate la internet pentru a afla ultimele noutati? Ei bine, televiziunile locale ar fi putut ajuta atunci la obtinerea acestor raspunsuri, invitand in studio seara un reprezentant din conducerea orasului, care sa ne spuna cum stateau lucrurile.

Si pentru ca tot veni vorba de conducerea orasului, mi s-ar parea normal ca aceasta sa trimita la televiziunile locale un reprezentant de seama, lunar sau la 3 luni, pentru a prezenta problemele orasului, solutiile pentru acestea si stadiul de rezolvare in care se afla. Va aduceti aminte de anii in care primarul venea la 1TV Bacau sa ne prezinte situatia din oras si sa raspunda macar selectiv la intrebarile puse de cetatenii orasului? Vremuri, nu?

Viitor
Indiferent de cate ziare locale vor fi in Bacau, in format print sau in varianta online, orasul va avea nevoie si de minimum doua televiziuni locale. Eu inca mai sper ca cele doua televiziuni locale actuale (Euro TV Bacau si Tele 1 Bacau) vor supravietui acestei perioade de declin si vor reusi sa fie vizibile atat pe cele 4 retele de cablu din orasul Bacau, cat si in varianta online, prin retransmisii live pe site-urile proprii, asa cum au de exemplu cele doua televiziuni locale din Pascani, Actualitatea si TV Bit.   

Concluzii
Sunt multe de scris despre televiziunile locale din orasul Bacau, dar ma opresc pentru moment aici. Cu speranta ca retransmisiile Euro TV Bacau si Tele 1 Bacau in grila analogica RCS&RDS se vor rezolva pana la 1 aprilie si ca aceste doua televiziuni locale vor reusi sa supravietuiasca acestor vremuri potrivnice, ma opresc pentru moment aici, dar nu inainte de a va anunta ca ma gandesc la o modalitate inedita de protest impotriva RCS&RDS, daca nu vor respecta somatia primita la finalul anului trecut si nu vor retransmite ambele televiziuni locale, asa cum spune legea audiovizualului. Dar toate la timpul lor! Sa fiti iubiti! Hai Bacaul! J 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu