Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, aprilie 06, 2018

Acest munte din China face „oua” la fiecare 30 de ani si nimeni nu stie de ce!

Muntele care face oua
Natura poate fi uimitoare uneori… Tehnologia modernă i-a ajutat pe oamenii de știință să rezolve multe dintre misterele lumii noastre, dar există încă niște anomalii pe care nici cei mai buni experți nu le pot explica. Un munte neobișnuit situat în provincia Guizhou din China îi uimește pe cercetători de generații întregi. Muntele este numit Chan Da Ya. În mandarină, acest nume se traduce prin „faleza care depune ouă”. Într-adevăr, stânca este atât de bizară!!!​

Această formațiune, de 20 de metri lungime, produce în mod misterios „ouă de piatră” de generații întregi. Nimeni nu a reușit să explice de ce. Potrivit indigenilor Shui din satul Gulu Zhai, durează 30 de ani pentru ca formațiunile ca niște ouă să se dezvolte. Satul se află în apropiere, iar localnicii cunosc acest fenomen ciudat dintotdeauna. Mulți dintre ei fac pelerinaje la stâncă, pentru a atinge „ouăle zeilor”. Oamenii cred că acestea poartă noroc.

În sat trăiesc 125 de familii și aproape toate au cel puțin câte un „ou” de piatră expus în casă. Sătenii venerează aceste „ouă”, pe care le consideră semne ale norocului și prosperității. Muntele însuși a devenit o atracție turistică populară, datorită fenomenului inexplicabil. Din nefericire, multe dintre „ouăle” căzute au fost furate și vândute de către vânătorii de comori. Formațiunile au o culoare albastru închis și seamănă cu ouăle de dinozaur.

Muntele care face oua
Toate variază în mărime. Unele sunt destul de mici și pot fi ținute cu o singură mână, dar altele pot să crească mult mai mari și să ajungă până la greutatea de 300 de kilograme! Muntele Chan Da Ya deține cea mai mare concentrație de astfel de „ouă”, însă presa locală  susține că există și alte secțiuni ale muntelui unde acestea cresc. Majoritatea ies pe o parte a muntelui, la fel ca în Chan Da Ya. Altele atârnă de la înălțime, precum cuiburile de viespi.

Geologii trebuie încă să confirme cercetările privitoare la cauza acestor „ouă”. Testele au arătat că regiunile muntelui în care cresc „ouăle” sunt compuse din stâncă de calcar, care se erodează ușor. Totuși, „ouăle” sunt alcătuite dintr-un tip de rocă mult mai dură. Acesta este motivul pentru care ele rămân chiar și după ce stânca din jurul lor se erodează.

Se crede că pietrele s-au format cu milioane de ani în urmă, în timpul perioadei cambriene. Experții nu pot explica, însă, cum ceva care s-a format acum 500 de milioane de ani iese la suprafață abia astăzi. Nu se poate explica nici faptul că pietrele au forma perfect rotundă. Ce fenomen natural ciudat! Poate că știința va reuși cândva să afle exact motivul pentru care acest munte bizar produce aceste „ouă” misterioase.

Sursa: E-mail

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu