Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

joi, aprilie 19, 2018

RCS&RDS nu s-a conformat somatiei publice de a retransmite minimum doua televiziuni locale si regionale!

RCS&RDS
Foto: PresaBacau.ro
Da, iata ca a trecut si luna martie a anului de gratie 2018, ba chiar suntem pe 19 aprilie si RCS&RDS continua sa trateze cu aroganta specifica subiectul obligatiei retransmisiei a minimum 2 televiziuni locale si a minimum 2 televiziuni regionale, cel putin in orasul Bacau, specificate foarte clar in legea audiovizualului, pentru care au si semnat ca o vor respecta atunci cand au cerut licenta de la CNA pentru a oferi servicii de retransmisie televiziuni prin cablu in Romania!

RCS&RDS Romania a devenit un gigant in "bransa", ofera servicii de calitate la preturi rezonabile, cel putin din punctul meu de vedere, lucru pentru care ii apreciez, dar se "incapatineaza" in continuare sa respecte legea audiovizualului in ceea ce privesc televiziunile locale si regionale. Sunt abonat RCS&RDS de multi ani si am fost intotdeauna multumit de serviciile lor, mai putin de faptul ca nu mai retransmit televiziunile locale din orasul Bacau, Euro TV Bacau si Tele 1 Bacau, desi acestea au licenta de functionare CNA din primavara lui 2015!

Raspuns sesizare CNA
Iar pentru faptul ca RCS&RDS nu s-a conformat somatiei publice primite de la CNA in toamna lui 2017, somatie data ca urmare a sesizarilor facute de mai multe televiziuni locale din Romania, de a retransmite minimum 2 televiziuni locale si minimum 2 televiziuni regionale de la 1 aprilie 2018, am facut o noua sesizare la CNA, asa cum am facut si in 2017, pentru a atrage si eu atentia asupra acestei ilegalitati. Drept pentru care am primit si un raspuns oficial azi, asta dupa ce ieri am discutat telefonic cu un reprezentant CNA (printscreen alaturi).

Sunt constient ca sesizarea unui simplu bacauan nu va cantari foarte mult la CNA, asa cum nu a cantarit foarte mult nici anul trecut, dar macar va fi dezbatuta intr-o sedinta a Consiliului National al Audiovizualului, cel mai probabil in luna mai, asa cum mi s-a spus si telefonic ieri. Dar cred ca aceasta problema va avea o sansa mai mare de rezolvare daca televiziunile locale bacauane vor face sesizari la CNA, care daca nu vor solutiona problema, vor trebui sa mearga in Tribunal, sa isi ceara drepturile prevazute de lege!

Sunt multe de scris despre acest subiect, dar ma opresc pentru moment aici, pentru m-am saturat sa vad cum legea se aplica in Romania doar pentru "fraieri", nu si pentru "giganti" sau pentru cei care au "spate" sau sunt "protejati" politic sau de catre institutiile statului! Asta e Romania anului 2018, in care persoanele simple care nu respecta legea sunt amendate sau inchise, iar "smecherii" care nu respecta legea nu sunt nici amendati, nici inchisi!

Legislatie CNA
Articolul 82 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002:
(1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.
(2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei. (sursa: cna.ro)

Articolul 13(1) din Decizia CNA nr. 350/2015:
În scopul includerii în oferta regională/locală, cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 82 alin. (2) din Legea audiovizualului, radiodifuzorii interesați vor solicita, în scris, distribuitorilor de servicii de programe retransmisia în regim must-carry a serviciului de televiziune, cu precizarea următoarelor date:
- denumirea serviciului de televiziune pentru care se solicită retransmisia în regim must-carry;
zona de difuzare a serviciului de televiziune;
- modalitatea tehnică prin care asigură captarea și transmisia simultană a semnalului analogic/digital, necodat/necriptat, în vederea retransmisiei în regim must carry, gratuit și necondiționat.
(2) Solicitarea, prevăzută la alin. (1), poate fi transmisă distribuitorilor de servicii, până cel mai târziu la data de 1 februarie a fiecărui an, pentru anul calendaristic în curs. Solicitările transmise după data de 1 februarie nu se iau în considerare.
(3) În cel mult de 60 de zile de la termenul prevăzută la alin. (2), distribuitorii de servicii de programe au obligația să introducă în oferta regională/locală serviciile de programe care îndeplinesc condițiile regimului must carry.
(4) În termenul prevăzut la art. 5, distribuitorii de servicii trebuie să solicite CNA modificarea avizului de retransmisie. În situația în care în oferta regională/locală nu sunt retransmise cel puțin două programe regionale/locale, dosarul de modificare a avizului de retransmisie va conține și o declarație pe propria răspundere, prin care să precizeze că a inclus în oferta sa regională/locală toate solicitările de retransmisie primite în termenul prevăzut la alin.(2).” (sursa: cna.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu