Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

luni, noiembrie 26, 2012

De ce sa consumam romaneste?

Sa consumam romaneste!
Asistam cu totii neputinciosi din `89 incoace la un declin national din foarte multe puncte de vedere, declin care ma determina pentru a nu stiu cata oara sa imi pun aceste doua eterne intrebari: nu suntem capabili sa indreptam aceasta situatie mai putin placuta pentru noi sau pur si simplu nu vrem? „Culmea” este ca de fiecare data am acelasi raspuns rece: NU VREM!

Iar urmatoarea intrebare fireasca care imi vine in minte este: de ce nu vrem? Si nu trebuie sa ma gandesc prea mult pentru a-mi da seama ca sunt doua motive principale ale acestei mari probele nationale:

1. Principala vinovata in acest caz este fara doar si poate clasa politica din Romania postdecembrista, care timp de aproape 23 de ani a luat de cele mai multe ori decizii nepotrivite, ce au creat dezastre in cam toate domeniile de activitate. Si le stim bine cu totii, nu trebuie sa le mai enumar. In concluzie, politicienii au pus mai mereu interesele personale si de grup mai presus decat interesele nationale.

2. Al doilea mare vinovat suntem noi, romanii si nu pentru ca votam diversi oameni politici sau diverse partide, pentru ca toti respectiv toate, sunt aproape la fel, pe principiul copy-paste, ci pentru ca asteptam totul de la conducerea tarii, fara sa ne implicam personal in rezolvarea problemelor din tara noastra.

Ei bine, cum spuneam, trebuie sa admitem ca si noi avem partea noastra de vina pentru situatia mai putin placuta la care s-a ajuns in Romania de azi. Pentru ca nu este posibil de exemplu, pentru ca tot vine sezonul rece, sa asteptam sa vina primaria sa ne dea zapada deoparte din fata scarii sau sa intre cu utilaje de dezapezire pe strazile cele mai mici si putin circulate din oras atunci cand traficul este blocat pe strazile principale.

Un alt exemplu, mai elocvent, il reprezinta obiceiul gresit care s-a impamantenit printre noi si anume, acela de a cumpara mai mereu produse straine, ingorandu-le de cele mai multe ori pe cele autohtone. Aceasta este o mare greseala pe care o putem face, cel putin din punctul meu de vedere, greseala ce genereaza si multe efecte negative in lant in toata economia romaneasca.

Astfel, necumparand produse romanesti, lovim direct in producatorii romani, care fie sunt obligati sa isi restranga activitatea, fie intra chiar intr-un nedorit faliment, in ambele cazuri, noi, romanii, avand de pierdut. Se pierd in acest fel locuri de munca, ce determina rata somajului sa creasca, banii nu mai circula in ritmul unei economii de piata normale, mai mult decat atat, in loc sa ramana cat mai multi bani in tara, acestia se duc in numar foarte mare in exterior, crescand astfel economiile tarilor membre ale Uniunii Europene si nu numai, de parca diferenta dintre economiile din Occident si cea romaneasca nu ar fi suficient de mare.

Si dupa aceea ne miram de ce puterea noastra de cumparare este atat de mica, de ce nu avem locuri de munca, de ce economia noastra este atat de slabita etc. Acum nu vreau sa va determin sa credeti ca toate produsele romanesti sunt net superioare celor straine si ca ar trebui sa cumparam numai si numai produse romanesti. Trebuie sa fim constienti ca sunt si categorii de produse unde nu prea avem de ales si trebuie sa ne orientam spre cele straine. Dar acolo unde raportul calitate/pret este in favoarea produselor romanesti sau macar este aproximativ acelasi, ar fi bine pentru noi toti sa le achizitionam pe cele produse in Romania.

Sa consumam romaneste!
Din fericire pentru noi toti, real,- s-a gandit inca o data la noi si la marile probleme ale tarii si ne-a propus un nou proiect de exceptie, asa cum ne-a obisnuit de mult timp. Astfel, dupa campaniile de foarte mare succes Stilul care ti se potriveste, oriunde, oricand!” si ”Alege un stil de viata sanatos! Intra in forma maxima de sarbatori!”, a venit randul proiectului ”Standul produselor romanesti”, o zona de vanzare dedicata exclusiv articolelor provenite de la producatori romani de legume si fructe.

Imbucurator este faptul ca acest proiect este sustinut chiar si de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dar mai ales ca real,- deruleaza inca din 2010 programul strategic pe termen lung “Produceti romaneste, vindem romaneste”, prin care dezvolta parteneriate cu producatorii locali, pentru a avea in oferta cat mai multe produse alimentare si nealimentare autohtone.

Mai mult decat atat, circa 90% dintre partenerii de afaceri ai real,- Hypermarket Romania sunt companii romanesti, iar in sectorul alimentar, real,- colaboreaza cu peste 500 de companii care produc sau distribuie produse romanesti, cu desfacere locala, regionala sau nationala. Sa va mai spun ca de la inceputul acestui program, numarul furnizorilor locali a crescut cu 20% si au intrat in oferta permanenta a hipermarketurilor real,- peste 500 de articole noi, produse de peste 100 de furnizori locali, atat din zona alimentara cat si nealimentara?

Sa consumam romaneste!
Pentru aceia dintre d-voastra care faceti cumparaturi in cele 24 de magazine real,- din Romania, va pot informa ca ”Standul produselor romanesti” cu fructe si legume poate fi reperat cu usurinta, datorita semnalizarii clare, cu insemnele nationale: harta si tricolorul si motive populare romanesti pe fundal, iar toate produsele selectionate spre vanzare sunt riguros controlate din perspectiva calitatii si provenientei autohtone, principalele criterii fiind prospetimea si savoarea alimentelor.

Si va spun toate aceste lucruri pentru ca sunt constient ca ne dorim cu totii fructe si legume cat mai proaspete si cat mai gustoase. In acest context, nu inteleg totusi de ce, mare parte dintre noi, inca mai cumparam cartofi din Italia si nu din Romania? Ce au in plus cartofii italieni fata de ai nostri? De ce cumparam usturoi din China in loc sa cumparam usturoi autohton? De ce cumparam mere din Austria in loc sa cumparam mere romanesti?

In ceea ce ma priveste, am cel putin 10 motive pentru care sa consum fructe si legume din Romania:

1. Pamantul din Romania este unul de foarte buna calitate pentru agricultura, din care se obtin fructe si legume de real,-a calitate!
2. Fructele si legumele romanesti sunt mai proaspete si mai gustoase! Sa nu uitam ca transportul pe distante mari si foarte mari nu este un aliat al prospetimii si al gustului!
3. Stiu bine ca fructele si legumele proaspete contribuie la o alimentatie sanatoasa pentru mine si familia mea!
4. Sunt constient ca este mult mai usor pentru distribuitorii din Romania sa cumpere fructe si legume romanesti decat sa le importe!
5. Cumparand fructe si legume romanesti sprijin producatorii nostri locali!
6. Banii rezultati din cumpararea de fructe si legume romanesti raman in mare masura in tara!
7. Cumparand fructe si legume romanesti, pun umarul si eu alaturi de real,-, la dezvoltarea agriculturii si implicit la dezvoltarea economiei nationale!
8. Iar dezvoltarea agriculturii conduce automat la cresterea numarului de locuri de munca si implicit la scaderea ratei somajului!
9. Prin cresterea numarului de locuri de munca poate creste puterea de cumparare a romanilor si implicit nivelul de trai din tara!
10. Dezvoltarea agriculturii conduce la o crestere a exportului de fructe si legume romanesti, ce contribuie la imbunatatirea balantei comerciale a Romaniei, aducand mai multi bani in tara, bani ce ar mai putea micsora din diferenta prea mare dintre economiile din Occident si cea din Romania!

Si acesta este doar un exemplu prin care noi romanii putem contribui pentru a avea o viata mai buna, mai sanatoasa si mai frumoasa in Romania si nu numai pentru noi ci mai ales pentru copiii nostri, carora avem obligatia morala de a le lasa mostenire o tara mai curata si mai bogata! Pentru ca, daca noi nu avem grija de noi si de familiile noastre, atunci cine sa aiba?

Va invit astfel sa ne alaturam cu totii demersului deosebit initiat de real,- Hypermarket Romania si sa consumam impreuna romaneste! Pentru noi si pentru copiii nostri!

Articol scris pentru SuperBlog 2012!   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu