Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

marți, august 26, 2014

Campionatul National Stafeta Muntilor scurt bilant

Campionatul National Stafeta Muntilor scurt bilant
Stafeta Muntilor fiind o competitie de turism sportiv, organizata la nivel national ce are drept scop crearea unui cadru organizatoric si competitional specific dezvoltarii unor relatii durabile intre ONG-urile de tineret, turism sport si ecologic dar si grupurilor de persoane care doresc sa participe la activitati cu specific montan.

Campionatul National Stafeta Muntilor este la a III a editie iar anul acesta are in componenta sase etape organizate in diverse masive din Romania, fiind o competitie specializata, al carei clasament general este alcatuit exclusiv din probe ce pot fi cuantificate obiectiv si in cadrul careia concurentii au posibilitatea sa participe la categoria corespunzatoare varstei si nivelului de pregatire.

Categoriile la care se pot inscrie participantii in functie de varsta si experienta: Copii, Open, Juniori, Veterani, Feminin, Elite.

Probele de concurs la care pot participa: raid montan (drumetie), orientare, cunostinte turistice, escalada, insa organizatorii fiecarei etape pot organiza si alte activiati cu specific montan adaptate varstei si experientei.

Toate probele prezentate mai sus se desfasoara comform regulamentului competitional anul in curs.

In prezent s-au desfasurat patru etape:
-          Etapa a-I-a 2014 - “Trofeul Muntilor” editia I ce s-a desfasurat in perioada 4-6 iulie 2014 organizata de catre Asociatia de Turism Gaska Bucuresti in Valea Horoabei, Muntii Bucegi, cu peste 35 echipe inscrise care au strabatut superbul Canion Valea Horoabei, ajugand pe Saua Batrana si coborand Saua Strunga. Deschiderea primei etape a campionatului a debutat cu un mini-concert folk organizat de catre gazde. Cei sositi la etapa au participat la activitati de orientare, cunostinte turistice, escalada, tir cu arcul, tiroliana, mini-golf, jocul cupilariei iar cei mai viteji au participat la proba de cultural recitand poezii, realizand piese de teatru si cantand la chitara pana dimineata.
-          Etapa a-II-a 2014 - Trofeul "Elite” ce s-a desfasurat in perioada 18-20 iulie 2014 organizata de catre Clubul  de Turism Alpin si Ecologie  Elite in Dambul Morii din Masivul Piatra Mare, cu peste 43 echipe inscrise, proba de raid montan fiind modificata din cauza conditiilor meteo iar participantii nu au mai putut ajunge pe Vf. Piatra Mare, insa cei sositi in tabara au participat la activitati de orientare pe viza, proba de noduri, cunostinte turistice iar sambata seara la proba de cultural doritorii au putut recita poezii, realizand piese de teatru si cantand la chitara pana dimineata.
-          Etapa a-III-a 2014 - Festivalul Drumetii Montane, editia a III a desfasurata in perioada 01 - 03 august 2014 in Masivul Retezat de catre Asociatia Drumetii Montane si Jnepenii sub forma unei povesti fascinante… povesti cu si despre flacai viteji, domnite suave, haiduci, zmei inaripati, dinozauri pitici...  cu peste 90 de echipe inscrise unde participantii in cadrul probei de raid montan au strabatut doua trasee diferite. Pentru categoriile open, elite, juniori, elite, veterani, feminin un traseu de 22km urcand pe Vf. Piatra Iorgovanului la 2014m iar categoria copii si family un traseu mai mic de 12 km tematic, realizat de catre organizatori. Categoria Family a fost organizata separat de clasametul general al competitiei fiind premiata separat. Concurentii au participat la proba de orientare unde au invatat cum se utilizeaza o harta si o busola, au raspuns la intrebari de cunostinte turistice, au dat proba de noduri utilizate in escalada iar copiii au putut participa la diverse activitati specifice varstei, seara culturala a adus pe scena pe cei mai curajosi dintre participanti.
-          Etapa a-IV-a 2014 - “Arges Eco Challenge” editia VI desfasurata in perioada 15 - 17 august 2014 in Masivul Fagaras organizata  de catre Zimbrul Carpatin si Marmotele Mahmure cu peste 65 echipe inscrise. Categoriile Open, Juniori, Feminin, Veterani, Elite au atins cel mai inalt varf din Romania – Vf. Moldoveanu ce se afla la 2544m. Traseul probei de raid montan a fost urmatorul: Valea Rea – Vf. Vistea Mare (2527m) – Vf. Moldoveanu (2544m) - Lacurile Galbenele – Valea Rea. Proba de orientare a fost pe viza desfasurata in Caldarea Galbenele, proba de cunostinte turistice organizata la sfarsitul traseului de raid iar la proba de cultural doritorii au recitat poezii, au creat piese de teatru si au cantat la chitara pana dimineata.

Etapele urmatoare:
-          Etapa a-V-a 2014 - “Trofeul Temerarii” editia I ce se va desfatura in perioada 29-31 august, organizata de catre Clubul Alpin Temerarii. Tabara va fi amplasata la in traseu pe Valea Cerbului, zona de corturi spre Gura Diham iar proba de raid montan va avea ca traseu: Valea Cerbului - Vf. Omu(2.505m) - Cabana Caraiman- Jepi Mici.
-          Etapa a-VI-a 2014 - Rasnov Orienteering Festival 2014 ce se va desfasura in perioada 12 – 14 septembrie, organizata de catre Clubul Sportiv Montan Altitudine. Tabara va fi amplasata in zona cantonului silvic din Valea Glajariei, cu acces auto prin Orasul Rasnov, cartier Glajarie, Uzina Electrica iar proba de raid montan va avea ca traseu: Tabara Glajarie - Cabana Malaiesti –Hornul Mare – Vf. Omu– Drumul de Vara – Valea Malaiesti – Cabana Malaiesti- Tabara Glajarie.

In cadrul etapelor urmatoare se vor organiza activitati de raid montan (drumetie), orientare, escalada, cunostinte turistice conform regulamentului Stafeta Muntilor din acest an, insa organizatorii pot desfasura si alte activitati cu specific montan.
Toate probele organizate conform Stafeta Muntilor sunt gratuite si nu se vor percepe taxe de participare.

Afla mai multe accesand pagina oficiala a Campionatului National de Turism Sportiv „Stafeta Muntilor” – www.stafetamuntilor.ro.

Sursa: Canavoiu Alexandru, Asociatia Drumetii Montane

Un comentariu: