Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

marți, mai 23, 2017

Infrumuseteaza-ti casa cu becurile vintage!

Becuri vintage
Foto: SavElectro.ro
Istoria becului incepe inca din anul 1800, cand un om de stiinta englez, pe nume Humphry Davy, inventeaza primul bec. Acesta a conectat la o baterie o bucata de carbon prin doua fire, producand lumina prin aprinderea carbonului, o tehnica numita, dupa cum bine probabil stiti, arc electric. In schimb, lumina electrica se considera ca a fost inventata consecutiv de doi oameni: de Thomas Edison in SUA si de Sir Joseph Wilson Swan in Anglia.

Desi multi dintre noi stiu ca Thomas Edison a inventat becul cu incandescenta in anul 1879, de fapt acesta doar l-a perfectionat. Humphry Davy a fost cel care a descoperit ca un arc carbonic poate produce lumina cu ajutorul electricitatii in anul 1800, urmand ca Joseph Swan sa introduca in 1860 acest arc carbonic intr-o sticla si sa creeze ceva asemanator cu becul modern. 

Pentru ca becul lui Swan ardea foarte repede, Thomas Edison a dezvoltat becul cu filament care putea functiona pret de cateva ore fara a se arde, facand becul de data acesta un obiect practic, util in treburile zilnice. Filamentul lui Edison era realizat din grafit, ceea ce il facea sa reziste mai mult timp, astfel incat putem spune cu certitudine ca primul bec electric functional a fost inventat de catre Thomas Edison. 

La momentul de fata exista trei tipuri principale de becuri:
  • becul cu incandescenta, cel mai cunoscut tip de bec, alcatuit dintr-un clopot de sticla umplut cu un gaz inert precum argonul, doua tije metalice pe care este prins filamentul, o montura de sticla pe care sunt prinse cele doua tije si soclul pentru insurubare a becului;
  • becul fluorescent este mai eficient decat becul cu incandescenta; acesta are partea interioara captusita cu fosfor, ce are rolul de a reflecta lumina produsa de bec si este umplut cu un gaz inert; lumina becului fluorescent nu este insa asemanatoare celei naturale, distorsionand culorile;
  • becul cu halogen creeaza o lumina alba, foarte asemanatoare cu lumina naturala; pentru ca acesta produce foarte multa caldura, nu poate fi incapsulat in sticla, ci in cuart, iar in interiorul becului se gaseste halogen in locul argonului.

Si pentru ca tehnologia a evoluat atat de mult in ultimul timp, aceasta a inceput sa isi puna amprenta din ce in ce mai mult si asupra becurilor. Astfel au aparut de exemplu becuri vintage, ce ofera un echilibru ambiental perfect intre iluminarea artificiala obisnuita si momentele in care este dorita o armonie cromatica placuta linistitoare si becuri Edison care sunt in sine un concept vintage, ce au un farmec aparte, ce fac ca lucrurile din jur sa para mai asezate, mai la locul lor, datorita caldurii luminii pe care o emana in jur.

Este bine de stiut ca becurile Edison nu implica nicio problema tehnica la montaj, pentru ca este conceput sa se infileteze in orice fasung de tip E27. Trebuie doar urmarita forma abajurului corpului de iluminat in care va montat, iar aici este de preferat sa se foloseasca corpuri de iluminat care nu mascheaza becul. Ca idee, diametrul unui bec Edison este de 60 mm, iar farmecul estetic este dat inclusiv de forma filamentului incandescent, care aduce aminte de primele becuri realizate inainte de anii 1900.

Si daca tot v-am starnit interesul pentru aceste becuri vintage, sa va spun ca aceste becuri se pot gasi pe magazinul online SavElectro, un magazin online specializat pe becuri, corpuri de iluminat, spoturi, proiectoare, benzi LED si surse de alimentare benzi LED, prize, intrerupatoare, controllere, cabluri, prelungitoare, diverse, accesorii si multe altele, toate in acelasi loc.

Infrumuseteaza-ti casa cu becurile vintage de la SavElectro!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu