Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

miercuri, noiembrie 15, 2017

Peste 100.000 tone DEEE* colectate si reciclate de ECOTIC in perioada 2007-2017!

ECOTIC
Precum EcoRom este cea mai importanta organizatie de preluare a responsabilitatii privind indeplinirea obiectivelor de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje, ce a fost infiintata la sfarsitul anului 2003 de catre un grup de companii care activeaza si in Romania si care a luat initiativa implementarii sistemului "Punctul Verde" in tara noastra, ECOTIC este prima organizatie a producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice (EEE**) din Romania, fondata in anul 2006 cu scopul de a aduce mai multa eficienta, unitate si omogenitate in indeplinirea responsabilitatilor de mediu ale acestora.

Este bine de stiut ca ECOTIC gestioneaza deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE*) in numele a peste 650 de producatori si importatori afiliati. ECOTIC asigura si supervizeaza intregul proces de preluare, transport, dezmembrare si reciclare astfel incat, la final, DEEE* sa nu mai reprezinte un pericol. Am ramas placut impresionat ca peste 100.000 tone DEEE* au fost gestionate pana acum in sistemul ECOTIC, mai exact in perioada 2007-2017! Consultanta prompta si specializata oferita producatorilor de echipamente electrice, baterii si acumulatori este un element definitoriu al ECOTIC.

Precum "Punctul Verde" de la EcoRom, despre care am mai scris pe blog, ECOTIC a introdus in anul 2007, pentru prima data in piata din Romania, "Timbrul Verde", un simbol care a devenit in timp, pentru consumatori, o garantie a gestionarii DEEE*. "TV" sau "Timbru Verde" este remuneratia menita sa acopere costurile de colectare, reutilizare, reciclare, valorificare si eliminare nepoluanta a DEEE* si costurile de constientizare a consumatorilor, activitati care trebuie finantate de catre producatorii EEE**, conform art. 28-32 din OUG 5/2015.

Este bine de stiut de asemenea ca ECOTIC actioneaza constant pe trei mari paliere pentru a avea eficienta in activitatile propuse:
  • dezvoltarea continua si sustinuta a infrastructurii de colectare  – reciclare – valorificare a deseurilor;
  • informarea publicului din Romania in ceea ce priveste necesitatea colectarii si reciclarii DEEE* si DBA***;
  • contributii constante la initiative legislative si institutionale care sa reglementeze corect si eficient acest domeniu.

Pe langa ECOTIC, mai functioneaza si ECOTIC BAT, care este o organizatie infiintata mai recent, in urma necesitatii de a organiza separat si eficient o componenta complementara activitatii de baza a ECOTIC: colectarea si reciclarea deseurilor de baterii si acumulatori portabili si industriali. Rezultatele ECOTIC BAT au crescut in ultimii ani, astfel incat, la sfarsitul anului 2016 ECOTIC BAT avea deja peste 5600 de puncte de colectare la nivel national si a reusit sa implementeze campanii nationale de constientizare si educare. Numai prin campania „Si cei mici fac fapte mari”, peste 30.000 de prescolari si scolari din toata tara au fost implicati in actiuni de eco-educatie si responsabilizare.

Inchei pentru moment aici un alt episod din seria "articolelor verzi", destinate informarii si constientizarii romanilor despre importanta reciclarilor pentru un mediu mai curat, dar nu inainte de a va invita si pe voi sa reciclati tot ce se poate recicla! Eu reciclez de cativa ani buni incoace si ma simt cu constiinta impacata atunci cand vine vorba de mediul inconjurator! J

* deseuri de echipamente electrice si electronice;
** echipamente electrice si electronice;
***deseuri de baterii si acumulatori portabili si industriali.

Sursa: ecotic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu