Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

miercuri, ianuarie 20, 2016

Mihai Eminescu, o valoare incontestabila!

Mihai Eminescu
Foto: Wikipedia
Dupa cum bine stiti, pe 15 ianuarie s-au implinit 166 de ani de la nasterea marelui nostru poet, Mihai Eminescu. Poate unii dintre voi v-ati saturat de expresiile de genul "luceafarul poeziei romanesti", "marele nostru poet national", "cel mai mare poet roman", etc., dar sunt expresii mai mult decat adevarate, de care nu trebuie sa ne fie rusine, pe care Mihai Eminescu le merita cu desavarsire, cel putin din punctul meu de vedere.

Din pacate, in ultimul timp, in plina perioada de denigrare a valorilor romanesti, Mihai Eminescu este atacat din ce in ce mai mult, in toate mediile, inclusiv de catre "criticii literari". Pai normal ca este mai usor sa critici decat sa apreciezi si mai ales este mai usor sa critici decat sa creezi adevarate opere de arta, asa cum a creat pentru posteritate Mihai Eminescu. Si de regula asa fac romanii in ultimul timp in toate domeniile, prefera sa stea pe margine, sa nu faca nimic, dar sa comenteze fiecare miscare a unui conational cu initiativa, care doreste sa faca ceva constructiv.

Nu o sa insist in acest articol pe viata lui Mihai Eminescu pentru ca imi este pur si simplu jena de ce se poate scrie in presa romaneasca despre un om de mare valoare, ci vreau doar sa public versurile unei poezii deosebite din intreaga opera eminesciana, o opera cu totul si cu totul deosebita. Si nu pot sa cred ca mai exista un roman care sa fi trecut putin prin scoala care sa nu fi ramas in memorie macar cu cateva versuri din Eminescu.

"De-aş avea", de Mihai Eminescu

"De-aş avea şi eu o floare
Mândră, dulce, răpitoare,
Ca şi florile din mai,
Fiice dulce-a unui plai,
Plai râzând cu iarbă verde,
Ce se leagănă, se pierde,
Undoind încetişor,
Şoptind şoapte de amor;

De-aş avea o floricică
Gingaşă şi tinerică,
Ca şi floarea crinului,
Alb ca neaua sânului,
Amalgam de-o roz-albie
Şi de una purpurie,
Cântând vesel şi uşor,
Şoptind şoapte de amor;

De-aş avea o porumbiţă
Cu chip alb de copiliţă,
Copiliţă blândişoară
Ca o zi de primăvară,
Câtu-ţi ţine ziuliţa
I-aş cânta doina, doiniţa,
I-aş cânta-o-ncetişor,
Şoptind şoapte de amor". (sursa: RomanianVoice.com)

Sunt multe de spus despre Mihai Eminescu, nicio o mie de articole nu ar epuiza acest subiect. Cert este ca indiferent de ce se va scrie in continuare in presa, indiferent de cate persoane vor arunca cu noroi, Mihai Eminescu va ramane mereu marele nostru poet national si nimeni nu va putea schimba acest lucru! Sa fiti iubiti ca-n poeziile de dragoste ale lui Eminescu! J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu