Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

joi, mai 11, 2017

Concluziile demersului pentru retransmisia televiziunilor locale in grila de programe RCS&RDS Bacau!

Petitie online
Foto: PetitieOnline.com
Dupa cum bine probabil stiti, acum aproximativ 4 luni am inceput demersul pentru retransmisia televiziunilor locale in reteaua RCS&RDS Bacau! Stiam ca nu va fi o misiune usoara, dar ce mai este usor in ziua de azi? Drept urmare, am pornit la drum si am inceput sa fac pe rand sesizari la RCS&RDS, o petitie online, sesizari la CNA si multe alte lucruri, dar nu cred ca are cineva acum rabdare sa citeasca tot istoricul, chiar daca il am pregatit pe scurt intr-un Drafts.

Ei bine, dupa 4 luni de implicare, in care nu numai ca am presat RCS&RDS-ul si CNA-ul, dar si pe domnul Sebi Sufariu, director la Tele 1 Bacau (Euro TV Bacau nu a vrut sa comunice deloc), pe care l-am stresat efectiv cu mesajele mele pe Facebook, caruia tin sa ii multumesc pentru ca mi-a raspuns de fiecare data, vreau sa va prezint situatia reala, mai exact sa va spun de ce nu avem inca televiziunile locale in grila RCS&RDS Bacau si probabil nu le vom avea niciodata.

Pe scurt, legea audiovizualului spune foarte clar:
"ART. 82 (2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei."

Toate bune si frumoase pana aici. Dar ce face RCS&RDS Bacau? Si mi s-a confirmat telefonic de la CNA ca RCS&RDS asa procedeaza in toata tara. Este de acord sa retransmita gratuit televiziunile locale, dar, atentie, transportul semnalului de la sediul televiziunilor locale pana la sediul RCS&RDS de pe strada Stefan cel Mare nr. 5 o accepta doar prin fibra lor optica si numai cu dispozitivele proprii, pentru care cer, atentie din nou, 600 de euro fara TVA/luna! De aceea, dragi bacauani, noi, abonatii RCS&RDS, nu avem televiziunile locale in grila!

Si ca sa va faceti o idee si mai buna despre aceasta problema, cam toti furnizorii de cablu recurg la acest procedeu, prin care efectiv fenteaza legea, numai ca percep doar cateva sute de lei/luna sau chiar deloc. Dar ca sa ceri 600 de euro fara TVA/luna unei televiziuni locale doar pentru transportul semnalului de la sediul sau si pana pe strada Stefan cel Mare nr. 5, la sediul RCS&RDS Bacau, mi se pare nesimtire curata, fara suparare! Poate televiziunile locale se scalda intr-o baie de euro si eu nu stiu!

Am insistat cu acest demers nu numai pentru ca de regula eu nu renunt la lupta cu una cu doua, ci si pentru ca eu consider ca Bacaul are nevoie de televiziuni locale retransmite de firmele de cablu. Au fost inundatii, probleme in alimentarea cu apa si cate si mai cate evenimente, iar noi, bacauanii, a trebuit sa stam mereu cu ochii pe telefoanele conectate la internet. Dar daca unele familii nu au internet sau daca internetul nu functioneaza, atunci ce facem? 

Au fost momente in care nu stiam daca putem duce sau nu copiii a doua zi la scoli, gradinite si crese. Am avut nevoie de informatie locala! Vrem sa vedem emisiuni importante locale, in care sunt invitate autoritatile locale. Unde sa ne uitam? Ultima data am vrut sa ma uit la emisiunea "Bacaul de joi" de la Tele 1 Bacau, acolo unde era invitat primarul Bacaului, pentru a vorbi despre propunerea de Buget Local pe 2017! Binenteles ca nu am putut sa ma uit!  

Sunt multe de spus despre acest demers, despre nesimtirea RCS&RDS de a taxa cu 600 de euro fara TVA/luna pentru retransmisia televiziunilor locale si in acelasi timp despre modul in care RCS&RDS isi trateaza proprii abonati, dandu-le cu "flit" atunci cand isi cer drepturile! Atunci cand erau mici, RCS&RDS se purtau foarte frumos cu proprii abonati! De cand au devenit mari si noi, abonatii, i-am facut mari, nu ii mai intereseaza de doleantele noastre!

As putea continua cu un protest in fata sediului RCS&RDS Bacau si cu sesizari la Parlament si Presedentie, dar cu siguranta singur nu am nicio sansa de izbanda! Singura rezolvare pe care o vad este ca televiziunile locale si regionale sa isi creeze o asociatie care sa lupte pentru drepturile lor, pentru a avea mai multa putere in fata unui colos precum RCS&RDS, care este protejat la maximum de CNA!   

In final tin sa va multumesc mult tuturor celor care ati fost alaturi de mine in acest demers, putini ce-i drept, dar a contat foarte mult pentru mine! Sa fiti iubiti! J

UPDATE IUNIE 2017: Le-am propus televiziunilor locale, Euro TV Bacau si Tele 1 Bacau, retransmisia online prin intermediul unei firme de profil, ce avea un tarif rezonabil pe luna pentru acest serviciu, la care nu am primit raspunsuri favorabile. Mai mult decat atat, le-am propus celor doua televiziuni locale retransmisia online gratuita prin intermediul canalului YouTube, daca nu sunt bani pentru o retransmisie online profesionala, la care de asemenea nu am primit raspunsuri favorabile. Asta e, mergem inainte! Cum altfel? J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu