Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, octombrie 06, 2017

La multi ani, orasul meu, la multi ani, Bacau!

La multi ani, orasul meu, la multi ani, Bacau!
Foto: Facebook
Dupa cum probabil stiti, astazi, 6 octombrie 2017, se implinesc 609 de ani de la prima atestare documentara o orasului Bacau. Si numai cand pronunt orasul Bacau, deja ma incearca niste sentimente frumoase de iubire si de atasament pentru orasul meu natal, oras in care locuiesc de mai bine de 35 de ani, oras in care m-am nascut, am copilarit, mi-am facut studiile (17 ani de scoala), mi-am intemeiat o familie si in care lucrez de aproximativ 15 ani.

In anul 1408, pe 6 octombrie, desi vechimea orasului aflat la confluenta Bistritei cu Siretul este cu siguranta mult anterioara acestei date, Bacaul a fost atestat documentar pentru prima data, ca oras si ca punct de vama, intr-un document emis de catre Alexandru cel Bun (1400-1432), domnul Moldovei de la acea vreme, mai exact un privilegiu comercial acordat negustorilor din orasul polonez Liov, prin care negotul acestora era reglementat pe plan intern. 

Nu o sa intru acum in amanunt in istoria orasului, care oricum este una destul de zbuciumata si de incerta si nici nu voi insista asupra etimologiei cuvantului Bacau, o poveste fara sfarsit, care a creat de-a lungul timpului numeroase legende referitoare la inceputurile orasului, care mai de care mai bizara si mai interesanta in acelasi timp, fiecare dintre acestea nascand multe controverse si determinandu-ne sa ne punem foarte multe semne de intrebare.

Ce vreau sa subliniez in acest articol, pe langa sarbatorirea a 609 de ani de la prima atestare documentara, care merita sarbatorita si va fi sarbatorita in Piata Tricolorului, intre orele 17.00 - 22.00, printr-o mobilizare a bacauanilor care isi iubesc propriul oras, care vor sa efectueze o plimbare prin centrul orasului si sa incinga la final probabil celebra de acum hora romaneasca, este ca orasul Bacau poate mult mai mult decat atat si merita mai mult decat atat. 

Cred ca este cazul ca toti bacauanii sa alegem o zi in care sa ne dam un restart, de la conducatorii acestui oras si pana la noi, bacauanii de rand si cred ca aceasta zi de sarbatoare si plina de semnificatii pentru orasul Bacau este una cat se poate de potrivita pentru un astfel de obiectiv. Cred ca este timpul sa ingropam odata pentru totdeauana securile razboiului dintre cele doua tabere create de ani buni de zile, care nu fac bine nimanui si care sfasie orasul in continuare si sa ne apucam odata sa reconstruim impreuna orasul Bacau!

La multi ani, orasul meu, la multi ani, Bacau! J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu