Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

luni, octombrie 01, 2012

"Aurora Romana" si luminita de la capatul tunelului!

Teatrul Municipal Bacovia
Teatrul Municipal “Bacovia” din Bacau a inceput in forta si stagiunea 2012-2013. Daca saptamana trecuta a avut loc premiera "Procesul", de Franz Kafka, cu regia artistica si scenografia semnate de Geirun Tino, duminica aceasta a venit randul premierei "Aurora Romana", un colaj dupa I.L. Caragiale, cu regia artistica si scenografia semnate de Dumitru Lazar Fulga. Si lucrurile frumoase nu se opresc aici. Duminica viitoare, pe 7 septembrie, suntem din nou asteptati la teatru, pentru a vedea a 3-a mare premiera a stagiunii si anume "Angajare de clovn", de Matei Visniec, cu regia artistica si scenografia semnate de Gheorghe Balint.

Revenind la piesa din aceasta seara, trebuie sa va marturisesc ca a fost una exceptionala, asa cum am fost obisnuiti noi, bacauanii in ultimul timp. Cu o distributie, de asemenea de exceptie: Cristian Todica (Iancu), Stefan Alexiu (Lefter), Daniela Vrinceanu (Maria), Anca Bucsa (Matilda), Alina Simionescu (Ionel), Corina Goranda (Tica), Nela Zare (Agenta), cu o prezenta inedita, masinistul Teatrului, Gheorghita Trandafir, in rolul Armand si cu un regizor bacauan exceptional, piesa a prezentat un discurs despre realitatile romanesti in care traim, plecand de la schita “Vizita” si nuvela “Doua loturi”.

Si acest lucru nu este deloc intamplator, stiut fiind faptul ca regizorul bacauan Dumitru Lazar Fulga este un pasionat cercetator al operei lui I.L. Caragiale, avand puse deja in scena pana acum piese precum “D’ale Carnavalului”, “O noapte furtunoasa” si “O scrisoare pierduta”. Aceasta piesa de teatru a venit si intr-un moment foarte potrivit, stiut fiind faptul ca anul acesta este declarat in Romania “Anul Caragiale”.

Despre piesa din aceasta seara, Dumitru Lazar Fulga declara pentru Ziarul de Bacau: “Am intitulat spectacolul «Aurora Romana»…asteptam luminita de la capatul tunelului, si o asteptam la orice varsta. Caragiale este una dintre sansele Romaniei, si textele lui, nu numai cele teatrale, ca si textele lui Eminescu, cele politice, ar trebui recitite mai des si mai intens, nu numai de lectori obisnuiti, poate si de analisti politici, de sociologi, de filosofi, pentru ca naravurile, obiceiurile omului in general, ale romanului, specific, in Europa, raman cam aceleasi…”

La sfarsitul reprezentatiei, actorii au fost rasplatiti de o sala umpluta la refuz, cu minute in sir de aplauze. Din respect pentru acestia dar si pentru publicul bacauan, nu am facut poze in timpul spectacolului, in schimb nu m-am putut abtine sa fotografiez o mica parte din Teatrul Bacovia, cu doua ore inainte de spectacol.

Ne vedem si duminica viitoare la teatru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu