Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

luni, decembrie 01, 2014

La multi ani, Romania!

La multi ani, Romania!
Dupa cum bine stim sau ar trebui sa stim, incepand cu anul 1990, in fiecare zi de 1 decembrie, sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei. Aceasta zi a fost aleasa prin legea numarul 10 din anul 1990, lege promulgata de catre presedintele Romaniei de la acea vreme, Ion Iliescu, iar aceasta prevedere a fost reluata de catre Constitutia Romaniei in anul 1991. 

Interesant este ca la acea vreme, in anul 1990 mai exact, opozitia a dorit sa adopte ca zi nationala ziua de 22 decembrie, dar puterea a decis totusi ca ziua de 1 decembrie sa fie aleasa drept zi nationala, ca trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, lucru care s-a intamplat la 1 decembrie 1918, odata cu Proclamatia de la Alba Iulia.

In fine, trecand peste aceste repere istorice, care sunt foarte importante si interesante in acelasi timp, cel putin din punctul meu de vedere, va marturisesc ca aceasta zi de 1 decembrie a inceput in ultimii ani sa isi piarda din importanta, cel putin pentru mine. Si acest lucru se intampla datorita situatiei dezastruoase prin care trece Romania, situatie care nu pare sa se schimbe in bine prea curand.

Acum stiu ca ar trebui sa sarbatorim cu totii ziua noastra, a romanilor si sa apreciem mai mult faptul ca suntem "liberi" si "nu mai suntem sub stapanire straina", dar pe mine unul nu ma mai multumeste in totalitate acest lucru. Eu imi doresc o altfel de Romanie, o Romanie intr-adevar libera, organizata, cu o economie puternica, in care noi, oamenii obisnuiti, sa nu mai traim doar de pe o zi pe alta si sa ne putem permite si noi o familie decenta, cu unul sau doi copii, o casa a noastra, doua servicii bune si un concediu anual de calitate.

Nu sunt multe lucruri si nici prea mari, de ce sa nu o recunoastem, dar sunt foarte importante pentru un roman obisnuit! Pentru ca, pana la urma, trebuie sa fim constienti ca nu vom lua nimic cu noi dupa ce vom parasi aceasta lume. Dar sa avem macar o familie frumoasa, o casa a noastra, pe care sa o lasam urmasului sau urmasilor nostri, sa avem niste salarii decente, cu care sa traim in mai putin stres si sa ne mai bucuram si de viata, macar o data pe an, pentru ca nu cred ca nu se poate si in Romania! Totul este sa se vrea la nivel de conducere!

Pana atunci, tin sa urez tuturor romanilor un sincer la multi ani, multa sanatate si sa ne ajute Dumnezeu sa schimbam odata in bine lucrurile din tara noastra! La multi ani, Romania!

Un comentariu:

  1. Frumos spus. Nu vom lua nimic cu noi din astă lume. Cerem de fapt un trai decent, o viață în care să ne creștem copiii fărăr stres, să avem în schimb timp să-i învățăm valorile morale ale aceste vieți, fără să trăim cu gândul:”din ce plătesc întreținerea?”
    Nu vrem decât să muncim cinstit, pe un salaiu meritat - iar aici e adevărat, totul ține de organizare. E drept că-i vorba de organizare la nivel de țară, dar nimic nu-i imposibil! alții pot, la noi de ce nu s-ar putea?

    Dumnezeu să ne ajute! Poate....avem o șansă.

    RăspundețiȘtergere