Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, aprilie 24, 2015

Romania vorbeste murdar!

Romania vorbeste murdar!
Foto: Acasa.ro
Precum articolul "Romania murdara!", care mi-ar fi placut sa se intituleze "Romania curata!", si acest articol mi-ar fi placut sa se intituleze "Romania vorbeste curat!", in care sa va povestesc ce expresii frumoase am mai auzit printre romani, ce jocuri de cuvinte au mai inventat conationalii nostri si ce talente scriitoricesti se irosesc in vant cu fiecare zi ce trece. Dar de unde aceste lucruri, cand cea mai folosita expresie in zilele noastre este "bai c--ie"!

Da, "Romania vorbeste murdar!" pentru ca romanii vorbesc foarte murdar, pe alocuri groaznic de murdar, mai ales atunci cand se intalnesc unii cu altii, in diverse imprejurari, la scoala, la serviciu, in fata blocului, in parcuri, in autobuze, in magazine, pe stadioane, in sali de spectacole si sali de sport etc. Iar de cativa ani buni incoace vorbesc foarte murdar si la telefon, acolo unde petrec ore intregi cu cei apropiati, pentru ca de, fiecare roman are cel putin un telefon si cel putin o cartela cu mii de minute gratuite. 

Ce sa mai vorbesc de mediul online, care este efectiv "manjit" de un limbaj foarte murdar, execrabil pe alocuri, acolo unde isi petrec timpul liber majoritatea romanilor, cu precadere pe retelele de socializare, acolo unde Facebook-ul este de departe lider autoritar si nu pare a ceda prea curand locul unei alte retele de socializare online. Ca o mica paranteza, pregatesc un articol si pentru aceasta retea de socializare gigant, care va fi publicat probabil la inceputul lunii mai, in functie de timpul pe care il voi avea la dispozitie pentru scris.

Revenind la subiect, mergand zilnic cu copilul afara, copil ce are un an si aproape 10 luni, sunt nevoit sa suport un limbaj foarte murdar in randul romanilor, in special in randul copiilor si al adolescentilor, care scapa "perle" pe banda rulanta. De multe ori parca imi este mie rusine de ceea ce pot debita pe gura. Si oricat mi-as dori sa le pot acorda circumstante atenuante pentru acest limbaj, chiar nu pot sa o fac. Pentru ca nu este posibil ca din doua cuvinte scoase, trei sa fie prostii, iar cuvintele care incep cu literele "p"  si "f" sa predomine in limbajul lor. Ei sunt setati efectiv sa vorbeasca urat.

Acum sa nu ma intelegeti gresit, pentru ca am fost si eu si copil si adolescent, mi-am petrecut mult timp din copilarie afara cu copiii de varsta mea, am mai scos si eu cate o prostie pe gura din cand in cand, dar nu am vorbit niciodata atat de murdar precum o fac copiii si adolescentii in ziua de azi. Mai rau este ca si majoritatea adultilor din Romania vorbesc cel putin la fel de murdar, cu o nonsalanta greu de imaginat, cel putin pentru mine, copiii avand foarte multe "exemple" de unde sa "invete" acest limbaj "deosebit".

In concluzie, suntem un popor care vorbeste foarte murdar, pe alocuri groaznic de murdar si nu sunt semne ca lucrurile se vor schimba in bine in urmatorii ani. Si nu au cum sa se schimbe in bine atat timp cat 25 de ani s-a insamantat numai prostie in tara noastra, iar acum se culeg "roadele"! Dar mergem inainte, cum altfel? J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu