Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, ianuarie 08, 2016

Festina Lente sau grabeste-te incet!

Festina Lente
Foto: SimplyConvivial.com
Prin definitie, Festina Lente inseamna grabeste-te incet. Ei bine, acestea sunt cuvintele care imi stau pe buze din ce in ce mai mult in primele zile ale anului 2016. Si ma gandeam ca dupa sarbatorile de iarna, atunci cand agitatia si graba au fost la cote foarte inalte, lucru pe care nu am sa il inteleg niciodata, apele se vor mai linisti, dar de unde, agitatia si graba inutile sunt la fel de prezente si nu cred ca romanii se vor debarasa vreodata de aceste doua proaste obiceiuri.

Nu mai devreme de prima zi lucratoare din anul 2016, romanii s-au napustit asupra supermarketurilor, asupra firmelor prestatoare de servicii, dar si asupra institutiilor statului, cu marea dorinta de a-si rezolva problemele de la inceput de an. Nici nu vreau sa imi mai aduc aminte prea curand de ziua de 4 ianuarie, atunci cand, la service-ul auto la care lucrez si de la care v-am mai relatat tot felul de intamplari amuzante, a fost mai ceva ca la balamuc. Nici in zilele de august nu a fost atata zapaceala ca in aceasta zi.

Trecand peste prima zi de serviciu din noul an, acolo unde clientii impatimiti de masinile din dotare nu au dorit in general reparatii urgente, care ar mai fi fost de inteles, ci in mod deosebit inlocuiri de kit-uri de distributii, kit-uri de transmisii, kit-uri de ambreiaje, lichide de frana, revizii de ulei cu filtre, deci operatii clasice de mententanta, care nu sunt urgente si care se pot efectua in orice perioada a anului, nu neaparat in perioadele de varf, alte evenimente din aceasta zi sunt mai demne de ralatat.

Iar evenimentul care mie unul mi s-a parut cel mai stupid a fost prezenta masiva pe 4 ianuarie, la prima ora, la ghiseele de taxe si impozite locale, acolo unde romanii au facut cozi pentru a-si plati darile la stat. Incredibil! Pe un frig patrunzator, au iesit din case ca sa isi plateasca impozitele pe care le pot plati un an intreg! La Bacau, nu stiu daca s-a intamplat la fel si in celelalte judete, bacauanii au gasit chiar birourile inchise si un afis in care se anunta ca nu se pot plati impozitele in perioada 4-7 ianuarie 2016, deoarece trebuie operate modificari la TVA in sistem.

Faza cea mai amuzanta este ca in orasele in care s-au putut plati taxele si impozitele inca din prima zi lucratoare a anului, romanii au primit drept recompensa pentru promptitudinea si corectitudinea lor o majorare a acestora. Ha ha ha! Buna treaba, nu? Conform noului Cod Fiscal, incepand cu anul 2016 se plateste impozit si pentru suprafata de sub case si blocuri, iar suprafata de care se tine cont acum este suprafata construita, nu suprafata utila, cum era pana acum! Mai mult decat atat, cei care au amenzi restante, nu pot plati taxele si impozitele pana nu achita intai amenzile!

Si eu care ma gandeam ca romanii se imbulzesc doar atunci cand trebuie sa primeasca ceva cu titlu gratuit sau sa cumpere tigai si maturi electrice din supermarket-uri, "la oferta" cum tot este la moda sa vorbesti! Dar sa te duci in numar mare sa iti platesti taxele si impozitele in prima zi lucratoare a anului mi se pare de-a dreptul stupid! Fara suparare! Mai ales ca dupa sarbatori "pornirea" este mai grea si avem nevoie de cateva zile pentru a intra din nou in ritm!

Ce sa mai spun ca poate la inceput de an, dupa ce diverse instalatii si echipamente nu au functionat sau au functionat la valori minime sau chiar la cote de avarii, in prima zi lucratoare mai pot aparea diverse probleme la acestea. Ca sa nu mai spun de problemele generate de modificarea TVA-ului de la 1 ianuarie 2016, de la 24% la 20%, care au necesitat modificari in toate sistemele contabile ale institutiilor de stat si private, modificari care la noi in tara creeaza mereu probleme.

In fine, mergem inainte, dar trebuie sa recunosc ca graba si agitatia inutile incep sa ma oboseasca din ce in ce mai mult! Sa aveti un an cu multa sanatate si cat mai multe bucurii si realizari! Si, Festina Lente sau grabiti-va incet! J Anul este lung! J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu