Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

marți, iunie 05, 2018

Raspunsul oficial de la CNA dupa sedinta in care s-a dezbatut neretransmiterea televiziunilor locale in grila de programe RCS&RDS!

DIGI RCS&RDS
Foto: olx.ro
Azi am primit pe e-mail raspunsul oficial de la CNA la sesizarea mea referitoare la neretransmiterea televiziunilor locale bacauane Euro TV  Bacau si Tele 1 Bacau in grila de programe RCS&RDS, raspuns care vine dupa dezbaterea sesizarilor (pentru ca au fost mai multe dezbatute, nu numai a mea) din sedinta CNA din 15 mai 2018. Pentru transparenta, aveti facsimil* mai jos. Ma amuza termenul facsimil, dar am observat ca se foloseste din ce in ce mai des in presa. 

Multe nu ar mai fi de spus, pentru ca le-am tot spus si scris, dar degeaba, cel putin pana acum. Cert este ca demersurile mele referitoare la neretransmiterea televiziunilor locale in grila de programe RCS&RDS seamana din ce in ce mai mult cu demersurile pe care le-am facut la Primarie, atunci cand am prezentat proiectele mele pentru Bacaul anului 2018, in zadar, binenteles sau cu demersurile pe care le-am facut pentru continuarea lucrarilor la Parcul Fagaras si terminarea acestuia dupa mai bine de 4 ani de promisiuni.

Raspuns sesizare CNA - pagina 1
facsimil (pagina 1)
Revenind la raspunsul oficial de la CNA, dupa discutiile care au avut loc in sedinta din 15 mai s-a ajuns la concluzia ca "prevederile articolului 13(1) din decizia CNA nr. 72/2012 privind conditiile de eliberare si modificare a avizului de retransmisie, pot fi interpretate diferit de unii radiodifuzori sau distribuitori de servicii de programe" (se stia de mult timp acest lucru), drept pentru care CNA a adoptat o noua instructiune in acest sens:

Instructiunea nr. 1/17 mai 2018
"Art. 1 
(1) În scopul verificării respectării principiului must-carry, radiodifuzorii vor transmite în format electronic și Consiliului Național al Audiovizualului solicitarea prevăzută la art. 131 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 72/2012 privind condițiile de eliberare și modificare a avizului de retransmisie, cu modificările și completările ulterioare. 
(2) Pentru anul 2018, solicitarea prevăzută la alin. (1) va fi transmisă până la data de 1 iulie 2018." (sursa: cna.ro)

Raspuns sesizare CNA - pagina a 2-a
facsimil (pagina a 2-a)
Cu alte cuvinte, televiziunile locale si regionale care doresc sa fie retransmise de catre cablisti (si vorbim aici in special de RCS&RDS) conform principiului must-carry, vor trebui de acum inainte sa trimita aceste solicitari de retransmitere si CNA-ului, nu numai distribuitorilor de servicii de programe, pentru ca unii cablisti, in speta RCS&RDS, sa nu mai poata declara ca nu au primit cereri de retransmitere de la televiziuni. Pentru anul 2018, solicitarea se va face pana la 1 iulie 2018.

Da, ce sa mai spun, vom vedea ce se va mai intampla si dupa data de 1 iulie, dar lucrurile se misca foarte greu in directia cea buna, in ritmul acesta sansele de rezolvare a acestei probleme ramanand in continuare la fel de mici. Cu alte cuvinte, mingea este tot in teren la CNA, care va trebui sa treaca la somatii impotriva RCS&RDS daca vor dori intr-adevar sa rezolve problema. Daca ii vor proteja in continuare, asa cum au facut-o pana acum, RCS&RDS va fenta in continuare legislatia CNA!

* facsimil sn [At: MAIORESCU, D. II, 31 / A și: facsimil / Pl: ~e / E: fr fac-similé, lat facsimile] Reproducere exactă a unui text, a unui desen sau a unei picturi prin copiere manuală sau fotografiere. (sursa: DexOnline.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu