Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

marți, februarie 07, 2023

Colectati selectiv, ca sa ramaneti cu deseurile reciclabile in case!

 

Colectare selectiva

Colectati selectiv deseurile, este un indemn din partea tuturor autoritatilor, locale, regionale si centrale, pe care il regasim in toate mediile de informare, ceea ce este foarte bine, pentru ca este ceva normal sa reciclam ce se poate recicla si sa protejam natura, eu fiind unul dintre bloggerii care au tot scris despre acest subiect si pentru care am obtinut si diverse titluri pe aceasta tema, unul dintre acestea fiind de "Cavaler National al Reciclarii". Doamne, cum suna! J

 

Da, pana aici, toate lucrurile sunt bune si frumoase, pentru ca teoria autoritatilor a fost mereu de nota 10. Dar ce facem cu practica? Ce facem cu aceste deseuri reciclabile? Le colectam, dar unde le reciclam? Da, s-a facut liniste! Si s-a facut liniste pentru ca nu avem "centre de reciclare", unde sa putem recicla cat mai multe categorii de produse, desi suntem in anul 2023. In afara de celebrele de acum pubele galbene, albastre si verzi, unde putem recicla plastic si metal, cartoane si hartie, respectiv sticla, la celelalte capitole suntem praf.

 

De exemplu, in linii mari, ulei alimentar uzat in Bacau colecteaza doar Cora si OMV Ciao, haine uzate colecteaza doar H&M la Arena Mall, incaltaminte nu colecteaza nimeni, produse electronice si electrocasnice mici colecteaza doar Auchan, Kaufland si Cora, pe cele mari le poti duce doar la sediul central SOMA, de pe strada Teiului, medicamente expirate nu colecteaza nimeni, tonere colecteaza doar Auchan, la baterii si becuri mai gasesti mici puncte de colectare pe la supermarket-uri, pentru mobila uzata trebuie sa astepti 6 luni sa faca SOMA campanie, pentru cauciuc nu stiu sa colecteze nimeni.

 

Or, in aceste conditii, nu poti cere omului obisnuit sa colecteze selectiv decat pet-uri, doze de aluminiu, cartoane, hartii, sticla, becuri si baterii, ceea ce sa recunoastem, putini o facem, dar inca mai suntem care o facem. Dar ce facem cu celelalte categorii de produse reciclabile, atat timp cat nu exista macar 3 centre de reciclare in oras, macar cate unul in zonele de sud, centru si nord, ale orasului. Cum poti cere unui om obisnuit sa recicleze de exemplu ulei alimentar uzat, daca el trebuie sa mearga in capatul celalalt de oras, ca sa il predea. Iar pentru fiecare categorie de deseuri reciclabile trebuie sa mearga in alta locatie.

 

In concluzie, cand autoritatile vin cu diverse indemnuri pentru cetateni, trebuie sa le ofere si cadru necesar pentru a le putea atinge, in cazul de fata fiind vorba de centre de reciclare de cartier sau macar de zona, in care cetatenii responsabili sa poata predea cu usurinta toate categoriile de produse uzate care se pot recicla. Iar in orasul Bacau nu exista asa ceva. In orasul Bacau nici macar nu s-a reusit modernizarea celor 300-400 de fantastice platforme de gunoi, acoperite, cu scurgeri dimensionate si cu acces doar pentru a depune deseurile, nu si pentru a "cotrobai" prin ele, cu camere de filmat si sistem centralizat de supraveghere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu