Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, noiembrie 10, 2017

CNA a somat in sfarsit RCS&RDS sa retransmita minimum doua televiziuni locale si regionale!

RCS&RDS
Foto: PresaBacau.ro
Prin acest articol tin sa salut schimbarea de atitudine a CNA fata de RCS&RDS, pe care i-a protejat pana ieri, in legatura cu obligativitatea retransmisiei a minimum doua televiziuni locale si a minimum doua televiziuni regionale in grila analogica! In sedinta de ieri, 9 noiembrie 2017, CNA a dat o somatie publica RCS&RDS, pentru nerespectarea prevederilor articolului 82, aliniatul 2 din Legea Audiovizualului, despre care am tot batut moneda anul acesta, dar fara sa fiu luat in seama prea mult!

Precedenta somatie publica CNA, prin care RCS&RDS a fost obligata doar sa trimita adrese televiziunilor locale din Bacau pentru conectare, o sanctiune mult prea usoara la momentul respectiv, s-a datorat demersurilor mele din acest an, a caror concluzii le-am punctat in luna mai a acestui an intr-un articol

De data aceasta, sanctiunea dictata este pe masura. Astfel, "ca urmare a analizarii rapoartelor intocmite de Serviciul Inspectie, CNA a decis sa aplice cate o somatie publica societatilor: 
..........
- RCS&RDS SA deoarece nu a respectat prevederile art. 82 alin. (2) din Legea audiovizualului. Aceasta somatie are ca termen de intrare in legalitate data de 01.04.2018." (sursa: cna.ro)"
    Pe scurt, legea audiovizualului spune foarte clar:
    "ART. 82 (2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligatia, la nivel regional si local, sa includa in oferta lor cel putin doua programe regionale si doua programe locale, acolo unde acestea exista; criteriul de departajare va fi ordinea descrescatoare a audientei."

    In sedinta de ieri, in care s-a dezbatut acest subiect mai mult de o ora, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS in relatia cu CNA, a motivat foarte urat si total neadevarat neretransmiterea televiziunilor locale si regionale astfel:

    „Dacă mie semnalul unui post local sau regional nu-mi vine la statie, eu cum sa-l iau? Cu galeata nu pot. In 2012, am facut o adresa pe care am transmis-o tuturor posturilor locale si regionale in care le-am spus localitatea in care se afla statia, conditiile in care trebuie sa-mi aduca semnalul si alte detalii tehnice care trebuiau respectate pentru a putea sa-i preiau in retea, pe articolul 82. Cei care nu au avut conditii pentru a asigura semnalul, le-am spus: putem inchiria ca intre doua societati comerciale un contract de transport, un contract de internet, practic, de la statia dumneavoastra de emisie, pana la headend-ul meu. Un contract care este, bineinteles, pe bani.” (sursa: PresaBacau.ro)

    In replica, Radu Herjeu, membru CNA, a pus punctul pe i:
    „Multe din posturi mi-au spus ca ati adus semnalului la usa, dar nu l-ati preluat pentru ca nu era adus prin internetul dumneavoastra, ca sa poata sa fie platit. Se poate gasi o solutie prin care, totusi, posturile locale din Romania sa fie retransmise si de dumneavoastra? Va intreb pentru ca in localitati in care dumneavoastra nu le retransmiteti (posturi locale – n.r.), ca sa vezi, UPC-ul ii retransmite. Deci nu vad, daca se retransmite prin internet de catre UPC, nu puteti si dumneavoastra sa preluati acel semnal. Deci faptul ca in aproape toate aceste localitati, fie UPC, fie NextGen, fie Telekom retransmit o multime de posturi locale pe care dumneavoastra nu le retransmiteti, inseamna ca ori Telekom-ul se duce cu galeata si ia semnalul, ori ca ia semnalul prin internet, ceea ce ma face sa ma intreb de ce nu poate ajunge si la dumneavoastra. Raspunsul pe care il gasesc eu e ca nu e internetul dumneavoastra, ca alta logica eu nu vad. Dacă UPC-ul, in Bacau, poate sa retransmita Tele 1, de ce nu puteti si dumneavoastra?” (sursa: PresaBacau.ro)

    Raspunsul il pot da si eu: din rea-vointa si din dorinta de a face cat mai multi bani din relatia cu televiziunile locale si regionale, pentru ca televiziunile locale pot aduce oricand semnalul dorit la locul dorit. Si sa va mai spun ceva. Din momentul in care firmele de cablu cer licenta CNA pentru a oferi servicii de retransmitere programe TV, trebuie sa isi asume implicit si legislatia CNA, care spune printre altele ca trebuie retransmise gratuit programele televiziunii nationale, TV5, Moldova 1 (amanat pentru moment), minimum doua televiziuni locale, minimum doua televiziuni regionale si minimum 25% din totalul de programe retransmise trebuie sa fie din lista must-carry nationala, care se stabileste anual.   

    Mentionez ca am anuntat deja cele doua televiziuni locale din orasul Bacau, Tele 1 Bacau si Euro TV Bacau, despre sedinta CNA de ieri si le-am sfatuit sa faca cerere in luna ianuarie 2018 pentru preluarea in grila analogica RCS&RDS, pentru ca incepand cu luna 1 aprilie 2018 sa le vedem pe sticla. Oricum, o sa le reamintesc acest lucru si la inceputul anului viitor.

    Cu speranta ca la anul se va rezolva o data pentru totdeauna aceasta problema a retransmisiei televiziunilor locale si regionale in orasul Bacau si in general in Romania, inchei pentru moment aici, dar nu inainte de a-l felicita pe domnul Radu Herjeu, membru CNA, pentru atitudinea corecta pe care a avut-o in sedinta de ieri! Voi incerca sa il contactez personal pentru a-l felicita! Hai Bacaul! J

    UPDATE 12 NOIEMBRIE 2017
    Pentru ca am fost acuzat de un bacauan pe Facebook (nu vreau sa dau nume pentru ca nu vreau sa fac polemica inutila cu nimeni) ca ma dau drept persoana datorita careia s-a dat somatia publica de joi, 9 noiembrie 2017, ceea ce nu este adevarat, nu am spus acest lucru, vreau sa fie clar ca nu eu am obtinut aceasta a doua somatie, departe de mine acest lucru, nici nu aveam cum ca simpla persoana fizica. 

    Ce am obtinut eu ca urmare a demersurilor facute pentru preluarea televiziunilor locale in grila RCS&RDS Bacau a fost doar ce putea obtine o simpla persoana fizica, adica o somatie prin care RCS&RDS era obligata verbal in sedinta din 27 aprilie 2017 sa trimita adrese tuturor televiziunilor locale din orasul Bacau pentru conectare. Iata si link-urile, ordinea de zi a acelei sedinte si apoi extrasul din procesul verbal al acesteia:
    Somatia publica de joi, 9 noiembrie 2017, a venit ca urmare a reclamatiilor venite de la mai multe televiziuni locale din tara, mai exact reclamatiile nr. 8688/18.10.2017 de la S.C. Ard Sat Bistrita, nr. 6075/14.07.2017 de la S.C. Dorithea Media Roman, nr. 7282/30.08.2017, nr.7530/11.09.2017 de la Actualitatea TV Pascani. (sursa: cna.ro) Din nou link-urile cu ordinea de zi si apoi extrasul din procesul verbal:
    Din entuziasm, pentru ca am muncit mult pentru aceste demersuri, chiar daca nu s-au materializat asa cum mi-as fi dorit in primavara, la citirea stirii ca CNA a somat in sfarsit RCS&RDS sa respecte legea audiovizualului incepand cu luna aprilie a anului viitor, am anuntat si cele doua televiziuni locale, Tele 1 Bacau si Euro TV Bacau, chiar daca banuiam ca acestea stiu deja. 

    Si tot din entuziasm mi-am permis sa scriu ca le-am sfatuit sa faca cerere, chiar daca asa a si fost de altfel. Dar le-am sfatuit ca un prieten, nu ca un bacauan care se crede mai destept decat conducerile celor doua televiziuni locale. Sa nu uitam ca anul acesta a facut cerere de conectare la RCS&RDS la inceput de an numai Tele 1 Bacau, Euro TV Bacau nu a mai facut pentru ca s-au saturat sa faca cereri fara sa fie retransmisi.

    In fine, atunci cand te implici si vrei sa faci bine, mai primesti si cate un bobarnac nemeritat. Repet, nu am cerut, nu cer si nu voi cere nimic de la nicio televiziune locala, tot ce am facut a fost pentru imi iubesc orasul si printre altele, am o slabiciune si pentru televiziunile locale de la TV Symbol si Euro TV incoace! Si inca o data repet, decizia de joi nu are nicio legatura cu mine, eu doar am salutat-o si am scris cu bucurie un articol!

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu