Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, septembrie 07, 2012

Campionii nostri paralimpici sunt adevarate modele de viata!

Echipa romaneasca paralimpica
Dupa Jocurile Olimpice, organizate in acest an la Londra, a venit si randul Jocurilor Paralimpice, care se desfasoara in aceste zile, mai exact in perioada 29 august-9 septembrie si sunt gazduite tot de capitala Angliei si a Regatului Unit, unul din cele mai importante orase ale lumii.

Pentru cei dintre d-voastra care nu ati auzit inca de aceasta competitie, va pot spune ca Jocurile Paralimpice sunt o forma a Jocurilor Olimpice, organizate pentru persoanele cu dizabilitati, carora li se acorda o binemeritata sansa de “a atinge excelenta in sport, de a inspira si de a insufleti lumea”, deviza cu care o pornit la drum si Comitetul Paralimpic International, fondat in anul 1989.

Totusi, primele Jocuri Paralimpice au avut loc in anul 1948, cand un doctor german refugiat in Marea Britanie in 1939, pe nume Ludwig Guttmann, specializat in ingrijirea pacientilor cu accidente la coloana vertebrala, a organizat in 1948, la spitalul din Stoke Mandeville, o mica intrecere de tir cu arcul pentru 16 veterani ai celui de-al Doilea Razboi Mondial, ramasi paralizati partial.

De atunci si pana in prezent, Jocurile Stoke Mandeville, care din 1984 poarte numele de Jocurile Paralimpice, au cunoscut o evolutie impresionanta, astfel incat, in acest an avem parte de cele mai ample Jocuri din istorie, cu un numar de 4200 de sportivi participanti din 165 de tari (mai mult cu 250 de sportivi si respectiv 19 tari fata de Jocurile Paralimpice de la Beijing).

Comitetul National Paralimpic
Spre mandria noastra, a tuturor romanilor, la aceasta editie avem si 6 sportivi romani calificati. Este vorba despre atletul Florin Cojoc, ciclistii Eduard Novak si Imre Torok, inotatorii Samuel Ciorap si Naomi Ciorap si jucatorul de tenis de masa Dacian Makszin. Mai mult decat atat, dupa 8 zile de intreceri aprige, delegatia romana contabilizeaza chiar si 2 medalii, ambele obtinute la ciclism de Eduard Novak, una de aur in proba de urmarire (prima de acest fel din istoria participarii Romaniei la Jocurile Paralimpice) si una de argint in proba de contratimp individual.

Prin acest articol, tin sa felicit intreaga delegatie romaneasca paralimpica. Oameni precum Florin, Eduard, Imre, Samuel, Naomi si Dacian, prin curajul enorm de care dau dovada, prin ambitia imensa de a castiga, prin lupta lor continua cu problemele din viata de zi cu zi, prin atitudinea de invingatori cu care se prezinta in competitii si multe alte calitati care poate imi scapa acum, ne dau o adevarata lectie de viata.

Va respect pentru tot ceea ce sunteti si va doresc sa luptati in continuare cel putin la fel de mult precum ati facut-o si pana acum!

Voi sunteti nu numai campionii nostri paralimpici ci si adevaratele modele de viata demne de urmat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu