Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, august 07, 2015

In afara Europei!

Fotbal
Poate suna putin cam dur, dar asta este adevarul gol-golut si nimeni nu ma poate contrazice! Suntem in afara Europei la capitolul fotbal si la capitolul sport in general, precum suntem repetenti pe “batranul continent” si la alte capitole, cu siguranta mult mai importante, precum industrie, agricultura, turism, servicii, mentalitate, civilizatie si lista poate continua la nesfarsit!

Revenind la capitolul fotbal, pentru ca despre fotbal vreau sa scriu in acest articol, asa cum probabil stiti deja, miercuri si joi au avut loc confruntarile din cupele europene intercluburi, competitii in care am participat cu trei echipe: Steaua in preliminariile Champions League, respectiv Astra si ASA Tg. Mures in preliminariile Europa League, a patra echipa romaneasca participanta in cupele europene in acest sezon, respectiv FC Botosani, parasind preliminariile cu un tur mai devreme.

Si daca Steaua si Astra au mai aratat cate ceva pe teren, chiar daca organizarea celor doua cluburi a inceput sa cam scartie, lucru care se reflecta si in evolutii, patronii acestora nemaidorind sa investeasca in fotbal, ba mai mult amenintand mai mereu cu intrarea in insolventa, de la ASA si FC Botosani nu aveam mari pretentii, acestea fiind la prima participare in cupele europene, lucru care s-a vazut si pe teren de altfel, mai ales atunci cand au intalnit adversari mai puternici.

Dar sa le iau pe rand si sa incep cu Steaua, de departe cea mai titrata echipa din fotbalul romanesc si cea mai buna echipa romaneasca din fotbalul european. Cu o campanie de transferuri complet dezechilibrata, in care a vandut mult si bine si a cumparat putin si ieftin, Steaua a facut miracole la Belgrad si a fost foarte aproape chiar de o calificare in play-off, dar lipsa bancii de rezerva si-a spus cuvantul, Radoi fiind nevoit sa joace 90 de minute cu un fundas central iesit complet din forma, ce a ingropat echipa pana la urma si de un mijlocas stanga care conteaza mai mult ca nume, fiind folosit excesiv si la nationala, dar care nu mai arata nimic in teren.

Cu minimum 4 jucatori valorosi pe banca, cate unul in fiecare compartiment de joc, Steaua putea schimba complet fata jocului miercuri si implicit a rezultatului final. Dar se pare ca patronul din Ghencea nu mai vrea sa cumpere jucatori de valoare, ci doar sa vanda, cat mai mult si cat mai scump. Si e pacat pentru ca Steaua a ramas cam singura echipa care mai poate face ceva in Europa, alaturi de Astra binenteles, care este prezenta de doar 2-3 ani in fotbalul european, dar care nu are o situatie clara de asemenea.

Si asemenea patronului din Ghencea, nici patronul de la Giurgiu nu da semne ca vrea sa mai investeasca prea mult timp in echipa, lucru care creaza o presiune suplimentara in cadrul clubului, dar si o tensiune inutila in plus, tensiune care se reflecta si in randul echipei, in toate compartimentele acesteia, de la jucatori si pana la intreg staff-ul de conducere, rezultatul final observandu-se cel mai bine in jocul din iarba al echipei, echipa care poate inca juca la un nivel bun, asa cum a demonstrat si in dubla cu West Ham.

Despre ASA si FC Botosani nu sunt prea multe se spus, mai ales ca au fost debutante in Europa. Ramane doar sa le felicit pentru ca au incercat sa ne reprezinte cat mai bine si sa nu ne faca de ras, cu mentiunea ca de la ASA Tg. Mures aveam ceva mai multe pretentii, fiind totusi vicecampioana en-titre a Romaniei, chiar daca, ce-i drept, intr-un campionat din ce in ce mai slab.

Ca o mica paranteza, nu am avut niciodata incredere in aceste proiecte de scurta durata, gen Unirea Urziceni, FC Vaslui, FC Botosani, ASA si lista e lunga. Fara suparare, dar sunt din ce in ce mai putine constructii fotbalistice solide in Romania si acest lucru pentru ca nu avem patroni adevarati, cu viziune in fotbal, care sa vina cu proiecte realiste, cu care sa reuseasca pe termen mediu si lung.

Da, sunt multe de spus si despre acest subiect, dar ma opresc pentru moment aici, cu speranta ca Steaua si Astra nu se vor prabusi in viitorul apropiat, ca se vor reorganiza si se vor redresa, pentru a ne reprezinta cat mai bine in competitiile europene, iar alte cubluri din Romania le vor urma apoi exemplul, pentru a exista in continuare pe harta europeana a fotbalului, pentru ca altfel riscam sa ramanem in afara Europei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu