Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

marți, noiembrie 10, 2015

Cu baietii la un "drink"!

Drinks
Foto: Nytimes.com
Duminica, intr-o vizita obisnuita in familie, in timp ce ma jucam cu al meu baietel de 2 ani si 4 luni, o expresie auzita din camera vecina m-a indignat la maximum. O doamna invitata la emisiunea d-nei Corina Chiriac, "Opriti Timpul", comenta anumite vestimentatii pentru barbati, probabil o colectie pentru sezonul rece. Nimic anormal pana aici. Problema a aparat odata ce respectiva doamna a afirmat ceva de genul "aceasta tinuta merge la o iesire cu baietii la un drink"! J 

Sa iau foc nu alta! Si eu nu ma aprind chiar asa cu una cu doua! Dar de cand iesirea cu baietii la o bere sau la un suc a devenit la un “drink”? Chiar nu ne mai place deloc limba romana? De cand au devenit cuvintele din limba engleza mai bune decat cele din limba noastra materna? Sa nu ma intelegeti gresit, am acceptat, accept si voi accepta si cuvinte provenite din alte limbi decat cea romana, nu am nicio problema in acest sens, dar sa fie doar acolo unde noi nu avem cuvinte sinonime. Dar sa incepem acum sa folosim cuvinte din alte limbi doar pentru a ne da mai interesanti mi se pare penibil!

Si din pacate acest lucru se intampla din ce in ce mai des in ultimul timp. Din ce in ce mai multi romani folosesc cuvinte straine, cu precadere din limba engleza, pentru ca vor sa para mai interesanti. La fel cum au impresia ca sunt mai interesanti daca stau picior peste picior, daca fumeaza o tigara, daca isi pun un cercel in nas si multe alte lucruri. E mai interesant sa spui week-end decat sfarsit de saptamana, job in loc de serviciu, business in loc de afacere, drink in loc de suc, cool in loc de interesant si exemplele pot continua la nesfarsit.

Trist, dar adevarat, se pare ca am inceput sa punem pe faras limba romana, lucru care nu este deloc in ordine. La fel cum nu este normal sa aruncam la gunoi sarbatori romanesti precum Dragobete sau Sanzaiene si sa punem atat de mult accent pe sarbatori importate precum Valentine's Day sau Halloween. Ce sa mai spun despre obiceiurile lasate mostenire de la bunicii si strabunicii nostri, pe care nu mai punem valoare si pe care usor-usor le lasam in urma. Cat despre produsele romanesti, nu numai ca nu prea le mai producem, dar acolo unde inca le producem, nu le mai cumparam.

Da, se pare ca nu ne mai place nimic din ceea ce este romanesc, nici limba, nici sarbatori, nici obiceiuri, nici produse etc. Vrem totul din afara pentru tot ce este strain este mai "bun", mai "cool". Da, ma opresc pentru moment aici, nu de alta, dar ma asteapta baietii la un "drink"! J Incredibil! Sa fiti iubiti, romaneste! J

2 comentarii:

  1. Bei un drink cu băieții, apoi vă simțiți toți cool, când mereți la meeting.

    E o treabă cu limbile astea....și pe mine mă disperă să-i aud, dar... este trend...

    Trist este că de limba română nu mai au habar :-(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Da, super tare! :)

      Cum am mai scris, nu ne mai place ce este romanesc, vrem totul din afara!

      Trist, dar adevarat!

      Multumesc pentru comentariu! :)

      Ștergere