Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

joi, septembrie 21, 2017

A mai trecut o luna si Parcul Fagaras tot nu s-a mai facut!

Parcul Fagaras Bacau
Foto: Facebook 21.06.2017 
Parcul Fagaras Bacau
Foto: 20.09.2017
Declaratie Cosmin Necula pe contul sau de Facebook din 21 iunie 2017:
"Lucrările de amenajare a parcului din zona străzii Făgăraș, în plină desfășurare.

Zona de sud a Municipiului Bacău se va îmbogăți cu un un nou parc în aproximativ o lună. Parcul se amenajează pe un fost teren viran situat în vecinătatea str. Făgăraș (lângă blocurile ANL). Lucrările de amenajare presupun igienizarea și curățarea terenului, plantarea de gazon, arbori, gard viu, respectiv amplasarea de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete publice).

Calitatea vieții băcăuanilor este dată și de spațiul verde existent în oraș, iar pentru locuitorii ANL-urilor din zona str. Făgăraș amenjarea parcului era mai mult decât necesară."

Articol Desteptarea din 21 iunie 2017:
"În cel mult o luna, un nou parc este programat să apară în zona de sud a municipiului Bacău. Conform afirmațiilor primarului Cosmin Necula, parcul se amenajează pe un fost teren viran situat în vecinătatea străzii Făgăraș, lângă blocurile ANL.

Lucrările de amenajare presupun igienizarea și curățarea terenului, plantarea de gazon, arbori, gard viu, respectiv amplasarea de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, toalete publice).

„Calitatea vieții băcăuanilor este dată și de spațiul verde existent în oraș, iar pentru locuitorii ANL-urilor din zona str. Făgăraș amenjarea parcului era mai mult decât necesară” – spune primarul Bacăului."

Suna frumos, nu? Postarea primarului a strans peste 680 de like-uri si 54 de distribuiri, iar articolul din ziarul online Desteptarea a avut 839 de share-uri pe Facebook, dar parcul tot nu s-a mai facut, desi au trecut deja 3 luni de la anunturile pompoase facute in mediul online. Nici unul, nici altul, primarul, respectiv Desteptarea, nu au mai scris nimic din 21 iunie despre situatia Parcului Fagaras. Tacere totala! 

Pana la urma, din ce m-am informat, Parcul Fagaras nu are nici macar autorizatie de construire, cel putin de la inceputul anului si pana la sfarsitul lunii august, pentru ca situatia autorizatiilor de construire pe luna septembrie se va afisa pe site-ul municipalitatii abia in prima parte a lunii octombrie. Mai mult decat atat, am aflat ca Primaria Bacau se ocupa personal de "nivelarea si pregatirea" terenului, cu un singur utilaj, care este pus la dispozitie pentru interventiile din tot orasul si care ajunge pe terenul din zona ANL Fagaras din an in Pasti.

In acest ritm de lucru foarte lent, obositor si revoltator, vom avea terenul "nivelat si pregatit" pentru parc cel mai devreme in primavara anului viitor, chiar daca si acest termen pare unul optimist. Dupa care va trebui luata autorizatie de construire, data lucrarea direct, pentru ca este foarte posibil ca suma alocata pentru acest parc sa nu depaseasca pragul pentru licitatie pe SEAP, pentru ca va fi un parc simplu pana la urma si nu un proiect complex, asa cum facuse initial fosta administratie locala in anul 2014.

Mie, unul, mi se pare revoltator ca noi, bacauanii, sa fim tratati in continuare in bascalie de catre administratia locala. In anul de gratie 2017, tot noi, bacauanii, nu suntem in continuare informati despre proiectele aflate in desfasurare in orasul Bacau, cat costa, cine le executa, in ce stadiu de executie se afla si cand vor fi executate in totalitate. Daca au amanat executia Parcului Fagaras, era normal sa fim si noi informati, sa ni se spuna de ce s-au amanat lucrarile, cand se vor relua si cand vor fi gata. Cu alte cuvinte, trebuia sa fie transparenta!

Acelasi lucru se intampla si in cazul celor 3 proiecte mari ale orasului, care sunt blocate in continuare, respectiv Spitalul, Insula si Stadionul, dar si in cazul celorlalte proiecte importante precum Parcul Fagaras (chiar daca ma repet aici), proiectele celor 3 cinematografe, rezerva de apa a Bacaului, interconectarea celor 3 retele principale de la Thermoenergy, modernizarea bazei sportive "Lucretiu Avram", modernizarea celor 55 de clase pregatitoare, asfaltarea celor 50-60 de strazi promise in campanie etc. etc. etc.

Ma folosesc de aceasta ocazie sa cer public administratiei locale sa prezinte periodic, in fiecare luna sau in fiecare trimestru, in sedintele de consiliu local, in conferinte de presa sau pe site-ul municipalitatii informatiile la zi despre proiectele aflate in desfasurare in orasul Bacau, cat costa, cine le executa, in ce stadiu de executie se afla si cand vor fi executate in totalitate. Cu alte cuvinte, cer transparenta. 

Si este normal ca noi, bacauanii, sa avem acces la aceste informatii de interes public, fara a nu fi pusi in situatia de a pierde timp pentru a face demersuri suplimentare pe legea 544 sau prin sistemul de petitii online, care oricum nu este functional, de vreme ce eu am facut 4 petitii online in primavara, cu numere de inregistrare, la care nu am primit raspunsuri, desi au trecut de mult timp cele 30 de zile legale.

Sunt deja la a treia postare pe blog-ul meu despre Parcul Fagaras si tare ma tem ca luna viitoare, pe 21 octombrie, voi fi nevoit sa scriu un nou articol despre "telenovela Parcul Fagaras", care pare sa nu se mai termine, la fel ca celelalte telenovele deja consacrate, Spitalul, Insula, Stadionul etc. etc. etc.! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu