Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

joi, noiembrie 01, 2012

Cum crezi ca vei face fata tehnologiei cand vei avea 80 de ani?

Oktal.ro
Acum douazeci de ani ne faceam griji cu totii pentru faptul ca suntem slab dezvoltati si nu dispunem de suficienta tehnologie. Ei bine, cineva acolo sus, care inca ne mai iubeste, ne-a auzit rugile si ne-a oferit un “update” consistent, astfel incat acum am ajuns la cealalta extrema. Avem acum atat de multa tehnologie incat nu mai avem nici timp si nici bani sa ne bucuram de ea!

Si lucrurile nu se opresc aici. Pe zi ce trece, evolutia tehnologiei se desfasoara cu o viteza si mai mare, precum creste viteza unui obiect greu aruncat de la mare inaltime. Am vrut sa spun precum viteza unui meteorit care se indreapta spre Pamant, dar nu am vrut sa va sperii, deja sunt prea multe stiri prin mass-media care vor sa faca senzatie, amenintandu-ne cu tot felul de catastrofe menite sa puna punct existentei umane. J

Daca stau bine si ma gandesc, evolutia tehnologica este inca foarte bine venita, chiar si cu avantajele si dezavantajele acesteia. Dar totusi ce ne vom face atunci cand vom avea 80 de ani? In situatia in care vom mai ajunge, binenteles! J Vom mai putea tine oare pasul cu tehnologia? Sunt intrebari pe care ni le punem mereu in gand.

Dar pentru a raspunde la aceste intrebari, trebuie sa stim sau macar sa ne imaginam cadrul in care vom exista cand vom avea 80 de ani. Eu unul, as mai avea de trait pana atunci vreo 50 de ani, 50 de ani in care se pot intampla foarte multe lucruri, pozitive si negative.

In primul rand, atunci cand voi avea 80 de ani, iesirea la pensie va fi de mult timp istorie. Cu siguranta va trebui sa lucrez pana in ultima zi a vietii. Chiar daca nu voi avea mobilitatea acelui domn deosebit de 80 de ani, din sezonul 2 de “Romanii au Talent”, care practic “se juca” cu cercuri si prin cercuri de parca ar fi avut oase din guma, va trebui probabil sa supervizez o activitate sau un proces tehnologic din fata calculatorului. Iar acest loc de munca va fi obtinut ca urmare a CV-ului electronic, din chip-ul personal, implantat in bratul meu stang. J

De fapt, in maximum 50 de ani, vor disparea mai mult ca sigur cartile de identitate, certificatele de nastere, certificatele de casatorie, cardurile bancare, certificatele de inmatriculare ale autovehiculelor, practic tot ce insemna suport fizic din hartie si din plastic. Vom avea probabil un mini computer fixat de bratul stang, a carui IP va fi CNP-ul nostru. J Prin intermediul acestui calculator ne vom putea identifica, dovedi bunurile si vom putea efectua toate tranzactiile financiare, dar mai ales vom putea fi monitorizati la maximum, pentru ca asta isi doresc pana la urma conducatorii acestei lumi.

Probabil facturile pe foi A4 vor deveni istorie, vom primi toate avertizarile de plata prin intermediul acestui calculator personal. Imi si imaginez: bip bip bip! Ma voi uita pe ecran la bratul stang! New message! New message! Voi deschid cu frica mesajul si voi citi: “Vi s-a intocmit factura cu numarul 34567848594937 la energie electrica! Va rugam sa mergeti in termen de 7 zile la cel mai apropiat centru de incasari electronice si sa treceti bratul stang prin dreptul scaner-ului pentru a va lua cele 1000 de credite datorate!” Pentru ca RON-ii vor disparea mai mult ca sigur, creditele luandu-le locul, credite care vor fi globale, lasand in urma dolarii, “euroii”, lirele sterline si multe alte monede nationale.

Sunt foarte multe de spus in legatura cu schimbarile din urmatorii 50 de ani, mi-ar trebui zile intregi pentru a scri tot ce cred despre viitor. Dar oare ce device-uri vom mai folosi atunci?

Monitoare LED
Foto: www.oktal.ro
Cred ca voi folosi cu siguranta monitoare LED, care vor fi probabil din ce in ce mai mari si mai subtiri. Imi si imaginez o camera plina cu monitoare LED, expuse pe toti peretii, mai ceva ca tablourile din zilele noastre. Unele pentru vizualizari de slide-uri, altele pe post de televizoare, altele pentru vizualizarile camerelor de supraveghere montate in multe locuri de interes major etc.

Dar cred ca ar fi mai bine sa lamurim mai intai ce inseamna tehnologia LED. Si aici o sa apelam la Wikipedia! Conform acestei enciclopedii libere, foarte utile de altfel, “un LED (din engleza light-emitting diode, insemnand dioda emitatoare de lumina) este o dioda semiconductoare ce emite lumina la polarizarea directa a jonctiunii p-n. Efectul este o forma de electroluminescenta.” LED-urile sunt surse de lumina mica, care daca in trecut erau mai mult folosite ca indicatori in cadrul dispozitivelor electronice, acum sunt din ce in ce mai mult utilizate in aplicatii de putere ca surse de iluminare.

Monitoare LCD
Foto: www.oktal.ro
Totusi, voi folosi in continuare si monitoare LCD, pentru ca inclin sa cred ca nu se va renunta la aceasta tehnologie. Si aici, Wikipedia isi face din nou datoria: “Afisajul cu cristale lichide (engleza Liquid Crystal Display, prescurtat LCD) este un dispozitiv de afisare pentru litere, cifre, grafica si imagini, fiind constituit dintr-o matrice de celule lichide care devin opace sau isi schimba culoarea sub influenta unui curent sau camp electric.”

Probabil va intrebati care este diferenta dintre monitoare LCD si monitoare LED. Ei bine, ambele tehnologii folosesc la afisaj cristalele lichide, pozitionate intre doua placi de sticla polarizata, diferenta aparand la modul de iluminare al ecranului. Daca in cazul monitoarelor LCD, imaginile sunt redate prin iluminarea cristalelor lichide de catre neoane care produc o lumina fluorescenta, in cazul televizoarelor LED, neoanele sunt inlocuite de leduri.

Dar voi folosi la 80 de ani si multe alte device-uri, poate necunoscute inca, pentru ca, daca am reusit pana acum sa tin pasul cu tehnologia, o voi face cu siguranta si pe viitor! Ca vor fi alte tipuri de device-uri, alte tehnologii, nu va fi nicio problema pentru mine! Nu imi este frica de viitor, sunt pregatit pentru orice, cel putin asa cred! Mai important este faptul ca, in lupta cu tehnologia, am un aliat de incredere: OKTAL, care va avea 63 de ani atunci cand eu voi avea 80, dar suficient cat sa-si tina promisiunile in continuare! Si o va face tocmai din 1999! J

Articol scris pentru SuperBlog 2012!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu