Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

joi, martie 21, 2013

Si Constantin spune NU violentei impotriva copiilor!

Copiii fara etichete
Desi sunt un blogger part-time, cu foarte putin timp disponibil pentru blogging, lansarea campaniei "Copiii fara etichete" de catre Organizatia Salvati Copiii Romania, organizatie care militeaza activ pentru dreptul copilului si protectia copilului, nu m-a putut lasa indiferent, la fel cum nu m-a putut lasa pana acum orice initiativa pozitiva din Romania.

De fapt, Organizatia Salvati Copiii Romania nu este la prima campanie de acest fel. Campania "Copiii fara etichete" vine dupa inca trei astfel de initiative foarte reusite, derulate la intervale de patru ani, respectiv "Bataia NU e rupta din rai!" din anul 2003, "Violenta naste violenta" din anul 2007 si "Asculta-i sufletul!" din anul 2011, campanii care au reusit sa atraga atentia societatii civile si nu numai, asupra abuzurilor inregistrate asupra copiilor din Romania.

Odata cu campania din acest an, Organizatia Salvati Copiii Romania a prezentat cel mai amplu studiu realizat in ultimii 10 ani in Romania privind abuzurile impotriva copiilor, demers ce are, precum o afirma insasi aceasta organizatie, “o miza foarte importanta: inlocuirea violentei educationale cu metode educationale si parentale pozitive, pentru a asigura copiilor o evolutie armonioasa".

Din pacate, nu cred ca mai constituie o surpriza pentru nimeni faptul ca rezultatele acestui studiu nu sunt numai foarte ingrijoratoare si foarte periculoase, ci si foarte revoltatoare, a carui cifre sunt de necrezut pentru anul 2013, cand se presupune ca lumea a evoluat foarte mult din toate punctele de vedere.

Eu unul, am fost ingrozit cand am citit ca la momentul actual, in Romania, “38% dintre parinti recunosc abuzul fizic asupra copiilor in familie; 63% dintre copii afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor, iar corectiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea parintilor, si intr-o anumită masura, nici de copii, ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic”.

Ce sa mai spun ca, potrivit aceluiasi studiu, “20% dintre parinti apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului; 18% dintre copii afirma ca au fost batuti acasa cu batul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn”. Mai mult decat atat, “in ciuda interzicerii prin lege inca din 2004 a oricarei forme de violenta asupra copiilor in familie, parintii nu doar ca inca utilizeaza pedeapsa corporala in practica educationala de zi cu zi, dar un procent semnificativ dintre ei apreciaza pozitiv bataia ca mijloc de educatie a copilului”.

Copiii fara etichete
Si lucrurile nu se opresc din pacate aici. Problemele legate de violentele asupra copiilor depasesc ariile familiilor si ajung si in scoli, acolo unde “86% dintre copii sunt certati de catre cadrele didactice atunci cand gresesc; 33% dintre copiii sunt jigniti si etichetati la scoala de catre cadrele didactice7% dintre copii afirma ca sunt batuti de catre profesorii lor.”

Si toate aceste lucruri se intampla in anul 2013, in Romania! De necrezut! Ce popor necivilizat am ajuns! Ce popor needucat am devenit! Pai daca romanul prefera in continuare sa arunce cu o nerusinare iesita din comun tot felul de mizerii pe jos, in institutii publice, in mijloace de transport in comun etc, ce pretentii sa mai ai de la el cand este vorba sa isi educe proprii copii!

Chiar zilele acestea, cu riscul de a sari de la un subiect la altul, remarcam cu stupoare mizeria ingrozitoare care s-a asternut pe strazi, trotuare si putinele spatii verzi care au mai ramas prin oras. A aruncat romanul nostru 3-4 luni continuu cu mizerii pe jos, iar cand s-a topit zapada a ramas un covor multicolor de-a dreptul tipator de murdar! Si asta pentru ca romanul nostru s-a obisnuit sa aiba o sluga in spate care sa faca mereu curat in urma lui!

Si revenind la subiectul de fata, ce pretentii sa mai avem cand vine vorba de educatia unor copii, cand noi insine nu suntem educati! De multe ori am senzatia ca suntem scapati din jungla! Suntem mai mereu agitati, agresivi verbal si nu numai, necivilizati, distructivi, egoisti, invidiosi unii pe ceilalti chiar daca suntem doar niste simpli oameni cu aceeasi conditie a omului de rand si lista poate continua la nesfarsit!

Dar oameni buni, hai sa ne mai schimbam si noi putin! Ajunge! Nu credeti ca am trecut prin ultimii ani degeaba, fara sa progresam din punct de vedere uman? Hai sa schimbam si noi odata ceva in tara asta! Sa fim mai calmi, sa gandim mai bine inainte de a face un lucru, sa fim mai altruisti, sa fim mai uniti cand este vorba despre interesul national, sa ne educam cat mai bine copiii si fara violente de orice fel, sa construim impreuna lucruri frumoase pentru a le lasa mostenire copiilor nostri o tara mai curata, mai sanatoasa si mai bogata!

Nu uitati ca avem doua mari obligatii morale fata de copiii nostri: sa ii ajutam sa devina Oameni Mari, educandu-i corespunzator si sa le construim o tara mai buna, care sa le permita sa isi intemeieze familii adevarate!

Prin acest articol sustin campania “Copiii fara eticheta” lansata de Organizatia Salvati Copiii Romania cu sprijinul Blogal Initiative!

Copiii fara etichete

Si Constantin spune NU violentei impotriva copiilor!

Un comentariu:

  1. Am participat si eu la lansarea acestei campanii. A avut si are un succes foarte frumos, abia acum e la punctul maxim de succes si sunt mandru ca am facut ceva util, noi bloggeri, noi oamenii.

    RăspundețiȘtergere