Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, octombrie 02, 2015

Viata, un joc al probabilitatilor!

Zaruri
Foto: LotoInfo.org
De-a lungul timpului, despre viata s-au scris foarte multe randuri, mai ales citate si definitii:

Viata nu inseamna a trai, ci a sti pentru ce traieşti. (Nicolae Iorga)
Doar viata ce-o traim pentru altii este o viata ce merita sa fie traita. (Albert Einstein)
Viata nu inseamna a avea si a obtine, ci a trai si a deveni. (Myrna Loy)
Viata e ansamblul fortelor care rezista vietii. (Francois Xavier Bichat)
Viata este un tablou care respira. (Crina Popescu)
Definitia probabilitatii matematice
Foto: Sites.Google.com
Viata este un vis, dar a visa nu inseamna a trai. (Constantijn Huygens)
Viata e un tipat intre doua taceri. (Tudor Musatescu)
Viata - minut ce-ntruna piere. (Ady Endre)
Viata nu-i decat o suflare. (Katherine Mansfield)
Viata este propriul cavou. (Anatol Basarb) (sursa: Citatepedia.ro)

... si citatele pot continua la nesfarsit, pentru ca sunt "infinit" de multe! J

Si fiind un matematician convins, asa cum am scris si in pagina "Despre mine", in ultimul timp mi se pare ca viata este pe langa un mare "robotism" si multe altele, pentru ca are multe definitii, si un joc al probabilitatilor! Iar atunci cand aceste probabilitati ne sunt favorabile, ne merge si noua bine. Cand probabilitatile ne sunt potrivnice, nu ne mai merge bine. E simplu, nu?

Si sa va dau cateva exemple, pentru a-mi sustine cat mai bine ideea. Citesti intr-o zi un anunt de angajare, te duci, dai interviuri etc., te angajezi si constati in urmatoarea perioada (afli de la un amic, cu prietenia fiind mai greu in ziua de azi) ca daca ai fi citit cu cateva zile inainte un alt anunt puteai gasi un loc mai bun de munca, pentru ca firma X a facut multe angajari, pe profilul Y, acolo unde excelezi si pe bani mult mai multi, cu program mai bun si mai aproape de casa.

Sau: te trezesti mai devreme decat de obicei, te pregatesti si pleci la serviciu, tot mai devreme, pe principiul cine se trezeste devreme, ii merge bine toata ziua. Da, da...si in trafic se intampla sa intre o masina in tine, din vina ta sau a soferului cu care te intersectezi, nu mai conteaza. Buna treaba, nu? Daca plecai ca de obicei, poate nu se intampla acest accident. Poate, cine mai stie, pentru ca nu ne putem juca cu probabilitatile.

Sau: mergi pe trotuar, in mod obisnuit si deodata se urca o masina pe trotuar, cu viteza mare si exact pe unde mergi tu. Caz real, s-a intamplat anul trecut la mine in oras, pe unde merg de obicei, dar, din fericire, nu eram atunci in zona, am aflat ulterior dintr-un ziar local. Cat ghinion sau mai bine spus ce probabilitate poate sa fie ca exact pe suprafata pe care circuli pe trotuar sa urce o masina in viteza si sa dea peste tine?

Acelasi lucru se intampla si in Hattrick, acest manager online de fotbal care pe mine unul m-a atras foarte mult inca de la inceputul anului 2007, atunci cand mi-am creat o echipa de fotbal online, Constantins Hattrick Team si care in ultimul timp imi cam joaca feste. De fapt motorul de joc in sine este un joc al probabilitatilor, iar atunci cand intr-un meci ai parte de multe probabilitati negative, poti sa pierzi fara drept de apel, asa cum am pierdut destul de multe meciuri in acest sezon.

Un jucator accidentat in timpul meciului, un cartonas rosu, o vreme potrivnica, nealocarea de catre motorul de joc a unui numar de ocazii corespunzator cu posesia la mijloc, distribuirea de ocazii in sectorul de atac in care nu excelezi, ratari inexplicabile ale jucatorilor, primirea de goluri ciudate si cate si mai cate asfel de probabilitati pot face sa pierzi nemeritat meciuri si implicit sa cobori mult in clasament. 

Dar despre Hattrick voi scrie mai mult la sfarsitul sezonului, acolo unde mai am de disputat doua meciuri si un eventual baraj al supravietuirii, pentru ca imi este greu sa cred voi mai reusi in doua meciuri sa remontez diferenta de 4 puncte dintre mine, Constantins, locul 5 si NewKidsInTown, echipa aflata pe locul 4, mai ales ca echipa din urma are un meci foarte usor in urmatoarea etapa, etapa care se va disputa sambata.

Da, viata este si un joc al probabilitatilor si nimeni nu poate schimba acest lucru, motiv pentru care nu imi ramane decat sa va doresc sa aveti parte de cat mai multe probabilitati pozitive in viata, a caror imbinare sa va aduca cat mai multa sanatate, cat mai multe realizari si cat mai multe bucurii, pentru ca viata este scurta! Sa fiti iubiti! J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu