Blog personal Constantin Hriban

Transport Mobila

vineri, februarie 02, 2018

"Mastodontul de 10 etaje dintre Mc Donald's si Casa Grande" s-a transformat pana la urma intr-o "cladire cu 4 etaje"!

"Cladirea de 4 etaje dintre Mc Donald's si Casa Grande"
Proiect final, foto: MunicipiulBacau.ro
"Mastodontul de 10 etaje dintre Mc Donald's si Casa Grande"
Proiect initial, foto: BacauInfo.ro
Mi-am propus ca anul acesta sa scriu mai mult despre ceea ce este pozitiv in orasul Bacau si mai putin despre ceea ce este negativ, dar e greu sa te abtii cand vezi astfel de ineptii. Cum sa dai accept in Consiliul Local la constructia unei "cladiri de 4 etaje intre Mc Donald's si Casa Grande", in plin centru si in spatiu deja ingramadit? Pai nu era vorba sa nu mai inghesuim cladiri noi in plin centru, unde deja ne sufocam si sa le ducem spre periferii?

In prima faza a fost vorba chiar despre "Mastodontul de 10 etaje dintre Mc Donald's si Casa Grande", proiectul Urban Building si Vamos International, pe care autoritatile locale s-au chinuit sa ii dea accept inca de prin anul 2016. De atunci proiectul a trecut usor de tot ce inseamna avizare, dar si de "faza de consultare a publicului" (cine ne mai ia pe noi, bacauani de rand, in seama?), pentru ca mai apoi sa se "loveasca" de cateva respingeri succesive in Consiliul Local, asta pana pe 31 ianuarie 2018, atunci cand probabil s-a "profitat" de lista mare de proiecte de hotarari pentru a se "strecura" si acest proiect, numai ca de data aceasta "mastodontul de 10 etaje" s-a transformat intr-o "cladire de 4 etaje".

Chiar si in noua forma de 4 etaje, amplasarea acestei cladiri intr-o zona "Tic Tac" deja superaglomerata nu este potrivita, cel putin din punctul meu de vedere. Si avem in acest sens exemplul cladirii de 6 etaje construita recent chiar langa Universitate, care de asemenea nu trebuia sa primeasca autorizatie de construire din partea autoritatilor locale. Conform documentatiilor de pe site-ul MunicipiulBacau.ro, noul obiectiv de pe strada Pictor Theodor Aman numarul 40, va fi un "imobil de locuinte colective, spatii comerciale, medicale, birouri si amenajare parcare".

In propunerile mele de proiecte pentru Bacaul anului 2018 mentionam si de "renuntarea la a se mai da autorizatii de constructii in centrul orasului si mutarea noilor obiective spre periferie", dar si de "extinderea orasului si de la Est la Vest, nu numai de la Nord la Sud", dar cum am mai spus, pe noi, bacauanii de rand, nu ne mai ia nimeni in seama. In ultimii ani s-a dat accept mult prea usor la construirea unor cladiri destul de mari in centrul orasului, in zone deja foarte aglomerate, precum cladirea de 6 etaje de langa Universitate, cladirea de 5 etaje de langa Starea Civila si multe altele.

Pai asta sa fie viziunea de dezvoltare a orasului Bacau pe termen mediu si lung? Nu era firesc ca aceste cladiri sa fie construite spre periferii, acolo unde este teren suficient si pentru cladiri, si pentru acces, si pentru parcari? Ce facem acum, concentram totul in centrul orasului? Oameni buni, orasul Bacau are o suprafata de 43 de kilometri patrati, o suprafata suficienta pentru a construi, dar mai mult spre periferii, pentru a dezvolta orasul in intregime si a incerca sa il uniformizam cumva!

Da, sunt multe de spus, dar ma opresc pentru moment aici, pentru ca deja m-am enervat si mi-am propus ca anul acesta sa nu ma mai enervez din cauza autoritatilor locale. Dar poti sa te abtii cand vezi astfel de ineptii? J

2 comentarii:

  1. Stati sa vedeti ce o sa apară si pe spațiul proaspăt defrișat de pe Panselelor/Mărăsesti! După ce că a fost o retrocedare cu cantec si dedicatie (celor care au cerut retrocedarea li s-a dat acel teren din pix, pentru ca terenul initial - in alta parte a Bacaului - avea constructii acum) umbla vorba ca tot un P+4 se pregateste si acolo, spre bucuria celor care vor ramane fara lumina zilei...!

    RăspundețiȘtergere