Daca consideram plantele ca un
laborator, care contine numeroase substante chimice, extractia acestora poate
avea loc in moduri diferite, obtinand un produs diferit. Din extractia
elementelor plantelor iau nastere tincturile. Sa aflam ce sunt tincturile.
In medicina pe baza de plante,
tincturile sunt extracte din plante comune si plante medicinale, obtinute prin
macerarea lor, fiind utilizate frunzele, radacinile, scoarta etc., in apa si
alcool. In general, macerarea consta in plasarea unei plante, pentru o anumita
perioada de timp, intr-un solvent, mentinut in continua miscare cu scopul de a
evita formarea mucegaiului. Solventul poate fi alcool, un amestec de apa si
alcool (din acest motiv tincturile se mai numesc si solutii hidroalcoolice),
eter, vin medicamentos sau ulei (pentru a obtine un oleolit). Asta este prima
etapa pentru obtinerea unui astfel de produs naturist.
Macerarea intr-un solvent este o
tehnica de extractie foarte veche care permite conservarea si utilizarea
plantei, folosind in timp ingredientele sale active. Printre nenumaratele
substante care alcatuiesc o planta, sunt recunoscute ca inerte, nedorite sau
slab active din punct de vedere farmacologic si alte plante. Prin aceasta
procedura, prin urmare, se extrag numai ingredientele active, eliminand
componentele nedorite din tinctura si obtinandu-se o forma mai practica si mai
stabila. Maceratul propriu-zis se obtine folosind o planta medicinala uscata,
in timp ce daca se utilizeaza o planta proaspata, maceratul se numeste
tinctura. Acest preparat este sub forma lichida si reprezinta punctul de
plecare al altor extracte de plante. Se foloseste in fitoterapie pentru
tratamentul diferitelor afectiuni si din fiecare planta este posibil sa se
obtina o tinctura specifica, cu aceleasi
caracteristici terapeutice ale partii vegetale utilizate, dar cu o concentratie
mai mare de ingrediente active, comparativ cu ceaiurile din plante. Acestea
sunt impartite in simple sau compuse, in functie de modul in care sunt
obtinute: de la una sau mai multe plante.
Tincturile sunt disponibile in
recipiente de 50 sau 100 ml, dar cine are timp le poate prepara acasa.
Procedura incepe cu recoltarea plantei, adica in perioada in care planta
contine o cantitate mai mare de ingrediente active, care variaza in functie de
planta sau de ciclul sau de viata si de partea utilizata. Deoarece
ingredientele active continute in aceasta vor fi mai mari decat in cea uscata,
aceasta este introdusa intr-o solutie compusa din apa si alcool, capabila sa
extraga aproape tot fitocomplexul continut in aceasta. Prezenta alcoolului este
utilizata in primul rand pentru extragerea ingredientelor active solubile in
apa si asigura o perioada de valabilitate mai buna. Planta va fi apoi lasata sa
se macereze pentru o perioada variabila, de la 25 la 40 de zile. Solutia astfel
obtinuta este apoi filtrata si decantata timp de 48 de ore si depozitata in
sticle cu picuratoare.
Cum sa iau tincturile? Acestea trebuie
luate in picaturi (de la 20 la 120 picaturi pe zi), diluate in jumatate de
pahar de apa si, in general, baute intre mese. Cu toate acestea, dozajul si
timpul de administrare depind de activitatea terapeutica a plantei alese, in
timp ce perioada recomandata este de aproximativ 2 luni de la
administrare.
In comert exista foarte multe tipuri
de tincturi. Este intotdeauna recomandat sa alegeti tincturi si produse
naturiste de la magazine autorizate, precum esteto.ro.